Risotto mediolańskie i risotto szafranowe to nie to samo: przepis jest mylący, to jest podstawowa różnica, o której niewiele osób wie

Czy wiesz, że risotto mediolańskie i risotto szafranowe to dwie różne potrawy? Oto różnica między tymi dwoma przepisami.

Spójrz na piękne risotto o intensywnym żółtym kolorze i pomyśl typowe danie tradycyjnej kuchni lombardzkiej: Risotto mediolańskie. Kolor wynika z obecności szczególnej przyprawy – szafranu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że tak zwane risotto szafranowe to zupełnie inne danie.

Jest zasadnicza różnica, o której warto wiedzieć, aby wiedzieć, co się je, zamawiając risotto mediolańskie w restauracji lub chcąc przygotować risotto szafranowe na obiad. Zobaczmy, o co chodzi.

Różnice między risotto mediolańskie i risotto szafranowe

Jeśli chcemy to skrócić, możemy powiedzieć, że drugi jest najprostszym i najszybszym wariantem pierwszego. Ale prostsze, ponieważ? Zasadniczo zaczynamy od składników potrzebnych do wykonania dwóch przepisów, które nie są takie same. Ryż może być taki sam, tak, Carnaroli i Arborio są jednymi z najczęściej używanych, ale reszta się zmienia.

Tak naprawdę, jeśli chcesz ugotować jakąś potrawę, musisz koniecznie używać bulionu mięsnego, a wtedy przyjrzymy się także konkretnemu rodzajowi mięsa. Jeśli chodzi o risotto szafranowe, możesz zdecydować się także na lżejszy bulion warzywny.

Następnie, jak wspomnieliśmy, jest mięso. Zwłaszcza osso buco. Ten kawałek mięsa gotuje się osobno, a następnie podaje z risotto mediolańskie, które należy gotować razem z szpik wołowy, podstawowy składnik prawdziwego mediolańskiego risotto. Oczywiście nie ma śladu ani osso buco, ani szpiku wołowego.

Następnie te dwa przepisy są z kolei reinterpretowane i nie jest niczym niezwykłym zobaczyć dodatki do naczyń. Możesz na przykład dodać takie składniki, jak grzyby czy rzeżucha, a następnie smaczne sery, takie jak gorgonzola, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.

Bardzo popularnym wariantem żółtego risotto z szafranem, typowym dla kuchni lombardzkiej, jest , czyli w zasadzie pierwsze danie na bazie ryżu, szafranu i kiełbasy, do którego kiełbasa luganegaoczywiście z Monzy.

Teraz, gdy znasz różnicę między różne rodzaje risotto przygotowane z szafranem będziesz mógł z większą świadomością wybrać, które danie przyniesiesz na stół na kolejny lunch w gronie rodziny lub przyjaciół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *