Oto 3 proste i smaczne pomysły na odzyskanie i ponowne wykorzystanie ryb pozostałych z sylwestrowej kolacji: aby nie marnować jedzenia i pieniędzy!
Jeśli i Ty zdecydowałeś się na sylwestrową kolację na bazie ryb, ale uważasz, że przesadziłeś z dawkami, nie martw się! Możesz łatwo odzyskać resztki jedzenia z Veglione i przekształć go w jeszcze nowe i inne potrawy.
W ten sposób nie tylko będziesz mógł zadziwić całą rodzinę potrawami, jakich nigdy wcześniej nie widziałeś, ale także ograniczysz do minimum odpady w kuchni, oszczędzając w ten sposób mnóstwo pieniędzy.
Tak naprawdę, jak wiemy, w ostatnich latach coraz bardziej ekologiczna i antymarnotrawna mentalność rozprzestrzeniła się nawet w branży gastronomicznej, a gotowanie z wykorzystaniem tego, co do niedawna uważano za zwykłe odpady, stało się nawykiem. Więc oto jest 3 fantastyczne pomysły na odzyskanie ryb, które zostały z obiadu.
Resztki ryb z Sylwestra? Nie wyrzucaj, wykorzystaj ponownie w ten sposób: 3 smaczne i smaczne pomysły na walkę z odpadami
Nierzadko zdarza się, że w sylwestra gotuje się więcej, niż to konieczne. W rezultacie będziesz mieć mnóstwo resztek, które będziesz mógł wyrzucić nawet w kolejnych dniach. W szczególności, Jeśli zostały Ci ryby z Veglione, nie wyrzucaj ichale użyj go ponownie w ten sposób. Z nimi 3 świetne pomysły będziesz mógł tchnąć nowe życie w swoje dania, przekształcając je w coś innego i jeszcze smaczniejszego. Już teraz zapoznaj się z naszymi propozycjami i wybierz swoją ulubioną!
- Nadzienie do ravioli: To bardzo prosty i oryginalny pomysł. Pozostałą rybę filetujemy i mieszamy w misce z jednym lub dwoma jajkami i gałązką świeżej pietruszki posiekanej nożem. Osobno przygotuj świeży makaron jajeczny, a gdy będzie już gotowy, rozwałkuj go i pokrój w kwadraty o boku 4 centymetrów. Na środek nałóż łyżkę nadzienia i zamknij ravioli w trójkąt, dobrze sklejając krawędzie. Ugotuj je i dopraw masłem i szałwią.
- Kuskus: jeśli chcesz trzymać się pierwszych dań, ale nie chcesz robić zwykłego makaronu z sosem rybnym, możesz zdecydować się na pyszny kuskus z owocami morza. Następnie pokrój pozostałą rybę na mniejsze kawałki, dodaj kilka świeżych pomidorków koktajlowych pokrojonych w ósemki, oliwki bez pestek, kapary i pokrojony w kostkę seler i oddzielnie ugotuj kuskus. Kiedy wszystko będzie gotowe, wymieszaj wszystko i podawaj na stół.
- Paluszki rybne: To sprytne rozwiązanie, które zachęci nawet najmłodszych do jedzenia ryb. Do miski wlej pozostałą miazgę rybną, niezależnie od tego, czy będzie to okoń morski, dorsz czy dorada, i rozdrobnij ją rękami, dobrze ją ugniatając. Tworzymy małe równoległościany i zanurzamy je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na koniec podsmaż paluszki na rozgrzanym oleju lub upiecz w piekarniku.
Łatwe, prawda? W kilku krokach przekształcisz resztki ryb w prawdziwe arcydzieła!