Pyszne: Moja babcia przez całe życie dodawała ten sekretny składnik do kiszonej kapusty

Kiedy dodać chrzan do kiszonej kapusty? Kapusta kiszona jest ważną i tradycyjną częścią przygotowania ziminy.

Ten pyszny produkt w puszkach otrzymywany jest w procesie fermentacji mleka i zawiera korzystne bakterie kwasu mlekowego oraz witaminy. Mówi się, że jednym ze składników niektórych przepisów na kiszoną kapustę jest chrzan, a dokładniej jego korzenie

Ale kiedy podczas konserwowania dodaje się chrzan do kiszonej kapusty? Podzielimy się tym w poniższych wierszach.

Kiedy dodać chrzan do kiszonej kapusty

Chrzan to roślina wieloletnia, której korzeń stosowany jest jako warzywo, mielony lub siekany jako przyprawa. Powszechnie znane są jego walory: wyjątkowy aromat i pobudzający smak. Odgrywa ważną rolę w procesie fermentacji kwaśnego mleka, dodając kapuście smaku i aromatu.

Przygotowując kapustę kiszoną w puszce, chrzan wykorzystuje się jako przyprawę, która nadaje smak i aromat finalnemu produktowi.

Chrzan można dodawać na różnych etapach przygotowania kiszonej kapusty. Ale najczęściej chrzan jest tarty lub drobno posiekany i dodawany do kapusty przed zalaniem jej słoną wodą. Jest to początkowy moment, w którym chrzan zacznie wpływać na smak i aromat kiszonej kapusty.

Proporcja chrzanu/kg kapusty, która jest najbardziej odpowiednia przy dodawaniu chrzanu do kapusty to 5g chrzanu na 1kg kapusty, lub jeśli masz 50kg kapusty, możesz dodać 250g siekanego chrzanu.

Po dodaniu chrzanu kapustę zalewa się solanką niezbędną do fermentacji. Chrzan przyczynia się także do usprawnienia procesu fermentacji i zachowania walorów kiszonej kapusty.

Streszczenie

Już wiesz, kiedy dodać chrzan do kiszonej kapusty, aby poprawić jej smak.

Chrzan jest ważnym składnikiem kapusty kiszonej konserwowej, zarówno dla koneserów, jak i tych, którzy chcą spróbować kapusty kiszonej w nieco innej odsłonie, ponieważ nadaje produktowi końcowemu wyrazisty smak i aromat.

Dodaje się go przed zalaniem kapusty słoną wodą i dobrze miesza, aby zapewnić równomierne rozłożenie aromatu i smaku. Chrzan wspomaga również proces fermentacji i zapewnia wiele korzystnych właściwości kiszonej kapusty.

Jeśli nie jesteś pewien czy chcesz dodać chrzan, możesz przygotować kapustę kiszoną według klasycznego przepisu, a jeśli masz zamiar dodać chrzan, oto przepis na kapustę kiszoną z chrzanem i kukurydzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *