6 grudnia Cerkiew prawosławna czci pamięć św. Mikołaja Cudotwórcy. Święto to nazywane jest przez ludność Nikulden.
Św. Mikołaj jest jednym z najbardziej czczonych świętych chrześcijańskich. Jest patronem marynarzy i rybaków, specjalistów morskich (kapitanów, inżynierów, dokerów, żeglarzy itp.), banków i bankierów.
Przez całe życie św. Mikołaj pomaga cierpiącym, chroni niewinnych, słabych wzmacnia słowem prawdy i wiary. Kult św. Mikołaj – jako patron żeglarzy i rybaków, wcześnie przedostał się na ziemie bułgarskie. W powszechnym mniemaniu święty pływa na złotym statku, który zawsze dociera tam, gdzie jest potrzebny. Bóg przekazał mu moc uciszenia burz i żywiołów morskich oraz ratowania biednych w niedoli.
Na świątecznym stole koniecznie trzeba podać wyjątkowe danie – danie rybne, przyrządzane ze świeżych ryb, najczęściej karpia, jako ofiarę za doświadczone nieszczęścia, uniknięcie kłopotów lub po prostu za zdrowie i dobre samopoczucie domu.
Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, jak przygotować karpia w tym roku, mamy dla Ciebie dwie pyszne propozycje, które zabłysną na świątecznym stole:
Pyszny gulasz rybny według starego bułgarskiego przepisu
Niezbędne produkty:
1 karp (około 2 kg)
2 cebule
10 sztuk grzybów
2 – 3 łyżki ryżu
2 łyżki rodzynek
olej
pietruszka
cytryny – sok
czarny pieprz, sól
Na ciasto
około 2 łyżek mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka bez soli górnej
około 1/2 łyżeczki letniej wody
Sposób przygotowania
Karp jest dobrze oczyszczony i umyty. Po oczyszczeniu solimy go na zewnątrz i wewnątrz solą, a także posypujemy na zewnątrz i wewnątrz odrobiną czarnego pieprzu i sokiem z cytryny.
Cebulę drobno siekamy, następnie dusimy na odrobinie oleju. W tym czasie grzyby ponownie kroimy na małe kawałki. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaje się do niej grzyby. Znowu się krztusi. Dodawany jest także ryż. Smaż chwilę, następnie dodaj 6-7 łyżek ciepłej wody.
Ryż powinien wchłonąć płyn. Gdy wchłonie płyn, dodać rodzynki.
Farsz doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu i drobno posiekaną natką pietruszki. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
Przygotowanym farszem napełnij karpia.
Przygotowanie ciasta na karpia. Mąkę przesiewa się. Robi się w nim studnię i rozbija jajko. Dodać olej, ocet i sól. Możesz dodać mniej soli, a następnie stopniowo dodawać wodę.
Ciasto jest mieszane. Gotowe ciasto rozwałkowuje się na skórce. Owiń karpia ciastem, pozostawiając brzegi ciasta pod rybą.
Nadziewany karp układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Frytkę Nikulden pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Skóra karpia powinna zmienić kolor na czerwony. Gdy będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, polej wodą i zawiń na kilka minut.
Chrupiący smażony karp
Niezbędne produkty:
1 karp około 1,5-2 kg.
2 duże cebule
sól i pieprz do smaku
4 cytryny
5 łyżek bułki tartej lub bułki tartej
5 łyżek mąki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej pokrój karpia w filety lub steki, następnie dopraw solą i pieprzem. Następnie obierz i pokrój cebulę w półksiężyce. Rybę włóż do odpowiednio dużego pudełka lub miski, dodaj cebulę i przykryj. Pozostawić w lodówce na noc.
W dniu gotowania wyciśnij 3 cytryny, a ostatnią pokrój na półksiężyce. W dużej misce polej karpia sokiem z cytryny i plasterkami cytryny. Przykryj i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu osusz każdy kawałek ryby papierem kuchennym.
Do dużej miski wsyp bułkę tartą i mąkę, wymieszaj.
Rozgrzej olej na odpowiedniej patelni na średnim lub wysokim ogniu.
Każdy kawałek ryby panierujemy i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażyć, aż nabiorą ładnej złocistej opalenizny. Powinno Ci to zająć około 5-6 minut z każdej strony, ale zależy to również od grubości kawałka.
Karpia natychmiast podawaj z kawałkami cytryny.
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!