Puszyste bułeczki z kremowym nadzieniem. Stosuj metodę 1:1:1, a ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni

Zapomnij o nudnych wypiekach i wybierz pyszne bułeczki obficie wypełnione kremowym nadzieniem lub dżemem. Sekretem tego obłędnie słodkiego przysmaku jest ciasto – przygotuj je metodą 1:1:1, a wyjdzie po mistrzowsku. Tylko pięć składników i gotowe.

Foto: Shutterstock/Stivog

Idealne zimą do kawy, herbaty i kakao – tak można opisać domowe bułeczki, które dosłownie uzależniają! Kluczem do wyjątkowego smaku i pysznej podróży są proste składniki i przede wszystkim złote proporcje. Wypróbuj nasz przepis, a pozbędziesz się klasycznego ciasta.

Roladki, które smakują lepiej niż przepis babci. Ta metoda działa cuda

Zapomnij o klasyce drożdżowej i wybierz nieziemsko pyszne bułeczki serowe! Zmiana głównego składnika to jednak nie wszystko. Równie ważne są proporcje – metoda 1:1:1 ułatwi Ci uzyskanie domowej roboty bułki lepszej niż ta z babcinego przepisu. Sekretem doskonałych bułek jest także nadzienie – tutaj można poszaleć. Jednak szczególnie polecamy domowy dżem lub marmoladę.

Bułeczki według naszej receptury zawierają tylko pięć składników. Taki przysmak nie kosztuje prawie nic, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet kompletny amator pieczenia. Jednak efekt podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy!

Przepis na bułki metodą 1:1:1 – złota proporcja to tajemnica smaku

Składniki:

  • 300 g miękkiego twarogu
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g zimnego masła
  • marmolada, ulubiony dżem lub krem, np. budyń lub czekolada
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Na początek do dużej miski wsyp mąkę, pokrój w nią małe kawałki zimnego masła, a na koniec dodaj twarożek. Wskazówka – możesz użyć nabiału z wiaderka lub twarożek zmielić dwukrotnie w robocie kuchennym.
  2. Z tych trzech składników wymieszaj ciasto – powinno być jednolite i gładkie.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło.
  4. Rozwałkuj część ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj go jak pizzę i pokrój na osiem równych trójkątów.
  5. Na każdy trójkąt nałóż odrobinę dżemu lub marmolady. Zwiń bułki od podstawy do góry. Na koniec nadaj im charakterystyczny półksiężycowy kształt.
  6. Powtarzaj, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
  7. Piec bułki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Gdy deser wystygnie, udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Stosuję zasadę 3:2:1 i ciasto kruche zawsze wychodzi idealnie

Jak przygotować pączki w domu? Najlepiej według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *