Zapomnij o nudnych wypiekach i wybierz pyszne bułeczki obficie wypełnione kremowym nadzieniem lub dżemem. Sekretem tego obłędnie słodkiego przysmaku jest ciasto – przygotuj je metodą 1:1:1, a wyjdzie po mistrzowsku. Tylko pięć składników i gotowe.
Idealne zimą do kawy, herbaty i kakao – tak można opisać domowe bułeczki, które dosłownie uzależniają! Kluczem do wyjątkowego smaku i pysznej podróży są proste składniki i przede wszystkim złote proporcje. Wypróbuj nasz przepis, a pozbędziesz się klasycznego ciasta.
Roladki, które smakują lepiej niż przepis babci. Ta metoda działa cuda
Zapomnij o klasyce drożdżowej i wybierz nieziemsko pyszne bułeczki serowe! Zmiana głównego składnika to jednak nie wszystko. Równie ważne są proporcje – metoda 1:1:1 ułatwi Ci uzyskanie domowej roboty bułki lepszej niż ta z babcinego przepisu. Sekretem doskonałych bułek jest także nadzienie – tutaj można poszaleć. Jednak szczególnie polecamy domowy dżem lub marmoladę.
Bułeczki według naszej receptury zawierają tylko pięć składników. Taki przysmak nie kosztuje prawie nic, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet kompletny amator pieczenia. Jednak efekt podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy!
Przepis na bułki metodą 1:1:1 – złota proporcja to tajemnica smaku
Składniki:
- 300 g miękkiego twarogu
- 300 g mąki pszennej
- 300 g zimnego masła
- marmolada, ulubiony dżem lub krem, np. budyń lub czekolada
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Na początek do dużej miski wsyp mąkę, pokrój w nią małe kawałki zimnego masła, a na koniec dodaj twarożek. Wskazówka – możesz użyć nabiału z wiaderka lub twarożek zmielić dwukrotnie w robocie kuchennym.
- Z tych trzech składników wymieszaj ciasto – powinno być jednolite i gładkie.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło.
- Rozwałkuj część ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj go jak pizzę i pokrój na osiem równych trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałóż odrobinę dżemu lub marmolady. Zwiń bułki od podstawy do góry. Na koniec nadaj im charakterystyczny półksiężycowy kształt.
- Powtarzaj, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
- Piec bułki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy deser wystygnie, udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Stosuję zasadę 3:2:1 i ciasto kruche zawsze wychodzi idealnie
Jak przygotować pączki w domu? Najlepiej według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie