Puree ziemniaczane, co zrobić, żeby uniknąć uciążliwych grudek: tylko w ten sposób będzie kremowe i smaczne w jedzeniu

Wreszcie możesz pożegnać się z grudkami w puree ziemniaczanym: porady i wskazówki dotyczące bardzo kremowego i aksamitnego przepisu.

Jak dobre jest puree ziemniaczane, ale niestety często wychodzą z irytującymi grudkami. Jeśli i Ty masz dość tej małej niedogodności, dobrze będzie, jeśli natychmiast zaczniesz wprowadzać w życie kilka niezawodnych sztuczek.

No cóż, nie wszyscy o tym wiedzą, ale aby na stole pojawiło się pyszne kremowe i aksamitne puree, wystarczy zastosować się do kilku prostych środków ostrożności i sukces będzie gwarantowany!

Nie marnujmy więc więcej czasu i od razu dowiedzmy się wszystkiego, co należy zrobić, aby raz na zawsze pozbyć się problemu. Robiąc to, nie ryzykujesz zrobienia złego wrażenia przed gośćmi.

Puree ziemniaczane: triki i wskazówki, jak na zawsze wyeliminować grudki, wyjątkowy wynik

Przepis na puree ziemniaczane jest dość prosty przynieść do stołu. Dla odmiany możesz też spróbować tego. Nie oznacza to jednak, że końcowy wynik często jest raczej rozczarowujący. Zwłaszcza, gdy nawet nie chcąc tego, Na talerzu tworzą się bardzo irytujące grudki. Jak uniknąć niedogodności? Najpierw trzeba ściśle przestrzegać przepisu, a potem musisz zwrócić uwagę na pewne szczegóły bardzo precyzyjny.

  • Wybór ziemniaków: lepiej wybrać białe, bo mają grubszą skórkę. Jeszcze lepiej, jeśli użyjesz starych, mącznych ziemniaków. Co więcej, gotuj je w całości i obieraj je dopiero po ugotowaniu, aby uniknąć wchłonięcia zbyt dużej ilości wody i tym samym stania się lepkimi.
  • Gotowanie na zimno: włóż ziemniaki do garnka z zimną wodą i ugotuj je na dużym ogniu. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zmniejsz ogień do małego i kontynuuj delikatne gotowanie, aby się nie rozpadły. Po około 40 minutach powinny być gotowe.
  • Obierz gorące ziemniaki: gotowane ziemniaki obiera się, gdy są jeszcze gorące. Dzięki temu pozostaną bardziej miękkie. Uważaj tylko, żeby się nie poparzyć.
  • Inne składniki: nigdy nie należy dodawać zimnego mleka z lodówki. Zamiast tego masło musi być zimne, aby stopiło się bardziej równomiernie w kontakcie z gorącymi ziemniakami. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, delikatnie mieszając, a otrzymasz przyjemną aksamitną mieszaninę. Pamiętaj, że właściwa proporcja to 120 gramów masła i 300 mililitrów mleka na każdy kilogram ziemniaków. Nie zapomnij też dodać soli dopiero na końcu.

Z tymi środkami ostrożności Otrzymasz spektakularne puree. Jeśli jednak nadal tworzą się grudki, zawsze możesz temu zaradzić, przepuszczając je przez młynek. Wręcz przeciwnie, unikaj blendera ręcznego, ponieważ może powodować zbyt dużą lepkość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *