Przyprawa psująca smak i aromat: do jakich dań nie dodawać „lauru”?

Przyprawa psująca smak i aromat: do jakich dań nie dodawać „lauru”?

Powiedzieliśmy Ci, czego potrzebujesz, aby były wyjątkowo smaczne. Teraz dzielimy się wskazówkami, jak dodać do potraw tak popularną przyprawę jak liść laurowy.

Często tę przyprawę dodaje się na oślep do zup, bulionów i pieczeni. Ale niewiele osób wie, że agresywne liście laurowe mogą łatwo zepsuć smak i aromat każdego dania. Było to omawiane nt.

Liście laurowe najczęściej trzeba dodawać do innych potraw, czyli barszczu i zup – mięsnych i grochowych. Ale jeśli chodzi o „lekkie” pierwsze dania – rosół z kurczaka, zupę cebulową lub krem, lepiej nie wkładać tam liści laurowych. Może zepsuć delikatny smak tych potraw, nadając im gorycz.

Jak zastąpić liść laurowy

Eksperci kulinarni radzą zamiast liści laurowych dodawać do tych potraw bazylię, tymianek i rozmaryn. Z powodzeniem można go zastąpić także mieszanką ziół, a także selera i pietruszki.

Również w przypadku potraw wymagających liści laurowych należy je zdjąć z patelni po 10 minutach, w przeciwnym razie mogą nadać potrawom gorzki smak. Powiedzieliśmy Ci również, jak zrobić smażone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *