Przygotuj z pysznym makiem: ten przysmak rozpływa się na języku

Jeśli jesteś miłośnikiem maku, z pewnością wypróbowałeś już każdy tradycyjny przepis – od strudla, przez ciasto leniwej gospodyni domowej, po bułeczki nadziewane słodkim nadzieniem makowym. Jeśli jednak szukasz czegoś prostego, ale odmiennego od wysłużonej klasyki, postaw na ten przysmak, który z pewnością Cię oczaruje.

Przygotowanie jest proste i potrzebujesz tylko kilku składników. Ciasto można urozmaicać na kilka sposobów – polać polewą czekoladową lub cytrynową lub polać kremowym mascarpone z kremem.

Potrzebujemy

Ciasto

  • 180 g granulowanego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 300 g zmielonego maku
  • 500 ml mleka
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 300 g mąki półgrubej

Pożywny

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Zbliżać się

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj ciasto. Wymieszaj cukier granulowany i waniliowy z jogurtem.
  3. Do miski dodać zmielony mak namoczony w mleku i wymieszać.
  4. W drugiej misce wymieszaj skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj luźną mieszaninę do mokrej mieszanki i mieszaj, aż będzie gładka.
  5. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku. Piec około pół godziny.
  6. W czasie gdy ciało się piecze, przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z cukrem i bitą śmietaną.
  7. Zmiksuj je mikserem na wolnych obrotach na gęstą śmietanę.
  8. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Jeśli zbyt długo będziesz mieszać śmietankę z sokiem z cytryny, może się zważyć.
  9. Wystudzone ciasto pokroić w kostkę i udekorować kremem według własnego uznania.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *