Przygotuj swój ulubiony przysmak z ogórków: żaden smakosz nie pogardzi dobrym kwasem

Marynowanie owoców i warzyw to jeden z najpopularniejszych sposobów utrwalania zbiorów podczas upalnego lata. Pracy w ogrodzie jest dużo, wszystko dojrzewa prawie w tym samym czasie, a łatwo może się zdarzyć, że po prostu nie będziesz miał czasu na przetworzenie niektórych owoców. Jeśli wyrosłeś już z ogórków konserwowych, możesz z nich przygotować ulubiony przysmak, którym będziesz mógł się delektować niemal od razu.

Potrzebujemy

  • 1 kg dużych ogórków kiszonych
  • 1 łyżka soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • kawałek suchego chleba
  • 1 litr wody

Procedura

  1. Zbieraj ogórki i używaj tylko zdrowych owoców. Umyj je, odetnij końcówki i przekrój je w poprzek z każdej strony.
  2. Dno dużej butelki po dżemie (polecamy 5-litrowej) wyłóż koperkiem i czosnkiem.
  3. Przechowuj ogórki w butelce tak, aby były szczelne. Każdą warstwę można przełożyć gałązkami koperku.
  4. Napełnioną szklankę napełnij dressingiem – zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Mieszanka nie powinna się gotować.
  5. Wlać mieszaninę na ogórki w butelce. Na wierzch połóż kawałek chleba i szczelnie zamknij pojemnik.
  6. Przechowuj w nasłonecznionym miejscu i pozwól mu spokojnie fermentować przez tydzień. Zalecamy sprawdzenie ogórków po 3-5 dniach, każdemu może odpowiadać inna intensywność fermentacji.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *