Marynowanie owoców i warzyw to jeden z najpopularniejszych sposobów utrwalania zbiorów podczas upalnego lata. Pracy w ogrodzie jest dużo, wszystko dojrzewa prawie w tym samym czasie, a łatwo może się zdarzyć, że po prostu nie będziesz miał czasu na przetworzenie niektórych owoców. Jeśli wyrosłeś już z ogórków konserwowych, możesz z nich przygotować ulubiony przysmak, którym będziesz mógł się delektować niemal od razu.
Potrzebujemy
- 1 kg dużych ogórków kiszonych
- 1 łyżka soli
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek koperku
- kawałek suchego chleba
- 1 litr wody
Procedura
- Zbieraj ogórki i używaj tylko zdrowych owoców. Umyj je, odetnij końcówki i przekrój je w poprzek z każdej strony.
- Dno dużej butelki po dżemie (polecamy 5-litrowej) wyłóż koperkiem i czosnkiem.
- Przechowuj ogórki w butelce tak, aby były szczelne. Każdą warstwę można przełożyć gałązkami koperku.
- Napełnioną szklankę napełnij dressingiem – zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Mieszanka nie powinna się gotować.
- Wlać mieszaninę na ogórki w butelce. Na wierzch połóż kawałek chleba i szczelnie zamknij pojemnik.
- Przechowuj w nasłonecznionym miejscu i pozwól mu spokojnie fermentować przez tydzień. Zalecamy sprawdzenie ogórków po 3-5 dniach, każdemu może odpowiadać inna intensywność fermentacji.
Śledź naszego Instagrama