Możesz zaskoczyć swoich gości prostymi przekąskami z oryginalnym połączeniem produktów. Na przykład warto zwrócić uwagę na gorące kanapki z gruszką i miodem.
Smak takiej uczty z pewnością nie pozostawi nikogo obojętnym.
Jakie produkty są potrzebne
Należy przygotować jedną bagietkę
- Ser Brie, 200 g,
- Gruszka, 2 szt.,
- Orzechy włoskie, 50 g,
- Miód, 4 łyżki. l.,
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki. l.,
- Ocet balsamiczny, 1 łyżka. l.
Dodatkowo warto przygotować trochę świeżych ziół, które jedynie uzupełnią smak przekąski.
Jak zrobić gorące kanapki
Bagietkę należy pokroić na kawałki. Ser również pokroić, ale w cienkie plasterki.
Owoce należy pokroić w plasterki. Jednocześnie lepiej wybrać gruszkę, która nie będzie zbyt słodka.
Orzechy należy obrać i lekko usmażyć na suchej patelni. Następnie produkt należy schłodzić i posiekać.
Chleb należy ułożyć na blasze do pieczenia, którą należy najpierw przykryć folią.
Lekko skrop produkt oliwą z oliwek.
Na wierzchu ułożyć kawałki sera i bułkę tartą. Przystawkę należy wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni).
Jeśli ser się lekko roztopi, można go wyjąć smakołykiem. Przed podaniem kanapki należy polać mieszanką miodu i octu balsamicznego oraz posypać orzechami i ziołami.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak przygotować pyszne kanapki z mandarynkami na stół noworoczny.