Przepis na sałatkę zimową – zdrowe danie, które każdemu przypadnie do gustu. Ubieranie się to połowa sukcesu

Ten przepis na sałatkę zimową to prawdziwe dzieło sztuki. Wystarczy połączyć owsiankę z pieczonymi składnikami i całość polać szalonym dressingiem. Ta mieszanka przypadnie do gustu nawet największemu przeciwnikowi zielonej diety. Przygotowanie jest proste – wystarczy pokroić, włożyć do piekarnika i wymieszać!

W połowie stycznia zapał do postanowień słabnie, a restrykcyjne diety stają się nudne. Dlaczego więc nie włączyć do swojego domowego menu naszej kolorowej sałatki z pieczonych warzyw – to prawdziwa przyjemność dla podniebienia, a jednocześnie zdrowa miska pełna witamin.

Sałatka zimowa z pieczonymi warzywami – kultowe połączenie, które nigdy Ci się nie znudzi

Zamiast na siłę sięgać po warzywa, zdecydowanie lepiej dać im szansę w kolorowej i bogatej w witaminy sałatce. W ten sposób powstaje szalona przekąska, a nawet dietetyczne danie, które nigdy Ci się nie znudzi, a wiele osób poprosi nawet o porządną porcję.

Sekretem smaku sałatki zimowej jest skład, w skład którego wchodzi kuskus i pieczone warzywa. Idealnie nadają się papryka, cukinia i bakłażan, ale także na przykład marchew i brukselka. Obowiązkowym elementem jest kuskus, lekki dressing z oliwy i oczywiście ser feta, który przełamuje słodycz sosu i nadaje mu wyrazistego smaku.

Przepis na sałatkę zimową – zdrowa miska pełna witamin

Kompozycja:

  • 250 g kaszy kuskus,
  • 400 ciecierzycy konserwowej lub ciecierzycy w słoikach,
  • papryka żółta i czerwona,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • ser feta – dowolna ilość,
  • olej,
  • Pietruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sok cytrynowy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od warzyw. Odcedź ciecierzycę z marynaty. Paprykę, bakłażan i cukinię dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj owsiankę – kuskus zalej wodą, przykryj i pozwól mu ładnie spęcznieć.
  4. Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.
  5. Do miski włóż owsiankę, pieczone warzywa i całą resztę, dopraw i polej sosem.
  6. Na koniec pokruszyć ser feta i ponownie wszystko wymieszać. Cieszyć się!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Dla serca, jelit i wątroby. Niezbędne w kuchni

Ta sałatka jest pełna kolorów. To jedna z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych sałatek na świecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *