Przepis na saganaki, który możesz przygotować w domu

Czas gotowania: 15 minut

rodzaj dania: Przekąska

kuchnia: grecka

W Grecji zamawiając saganaki dostaniesz smażony ser. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i ciepłe w środku, to idealna przekąska na początek każdego posiłku. Odkryj przepis na saganaki, który możesz przygotować w domu. Jest proste i łatwe w przygotowaniu.

Do saganaki potrzebny jest twardy ser / Shutterstock

Ser Saganaki został po raz pierwszy przygotowany kilkaset lat temu przez pasterzy wołoskich zamieszkujących u podnóża Olimpu w środkowym regionie Grecji. Danie zostało nazwane na cześć sagani, czyli małej patelni z dwoma uchwytami, na której tradycyjnie się je przygotowuje. Nazwa statku pochodzi od tureckiego słowa „sahan”, co tłumaczy się jako „naczynie miedziane”.

Do saganaki potrzebny jest twardy ser, a najczęściej używa się kefalotyri. Inne warianty to kegalograviera, graviera lub kasseri. Jeśli nie możecie znaleźć tych odmian w sklepie, możecie spróbować Pecorino Romano lub Halloumi. Sztuka polega na użyciu średnio twardego sera o orzechowym smaku.

Sposób przygotowania

Weź plaster sera i zanurz go w zimnej wodzie, a następnie w białej mące, potrząsając, aby usunąć nadmiar. Wygładź palcami.

Jak przygotować przepis na saganaki

Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ser i smażymy około 2 minuty. Następnie ostrożnie obraca się za pomocą szpatułki. Smaż z drugiej strony przez około 2 minuty. Skórka powinna być złocista.

Wypróbuj także przepis. To proste i szybkie.

Wyjmij i połóż na talerzu. Wyciśnij na niego odrobinę cytryny i natychmiast podawaj.

Jak wybrać najlepsze składniki, aby przepis się powiódł

Do saganaki można użyć np. sera feta i manouri, które są miękkie i mają więcej wilgoci. Wymagają specjalnego przeszkolenia i zwykle nie są używane. Idealnie byłoby pokroić grube plastry i dodawać je kolejno do wody i wody, następnie mąką i na koniec od razu ponownie namoczyć.

W ten sposób wokół sera tworzy się warstwa ochronna, która zatrzymuje wilgoć, a ser zachowuje swój kształt i nie rozpuszcza się.

Saganaki to niezwykle proste danie. Potrzebujesz tylko mąki, oliwy z oliwek i sera i możesz to zrobić w domu. Aby uzyskać chrupiącą, cienką skórkę, a w środku miękki, roztopiony ser, wystarczy wlać na patelnię bardzo małą ilość oleju.

Jeśli dodamy za dużo oleju, skórka będzie zbyt gruba, a całe danie będzie przesiąknięte smakiem oleju.

Saganaki wytwarza się również z ryb lub owoców morza. Najpopularniejszym wyborem są saganaki z krewetkami i . Równie dobrze znane są małże saganaki. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, nie zapomnij dodać cytryny.

Zwykle każdy rodzaj saganaki podaje się wraz z innymi przystawkami, takimi jak sałatka grecka, tzatziki i klopsiki z cukinii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *