Przepis na kapustę z cebulą smaczniejszą od mięsa. Będziesz żałować, że nie znałaś go wcześniej

Do tego przepisu nie będziemy potrzebować żadnego mięsa. Wystarczy główka kapusty, marchewki, cebuli, jajek i odrobina oleju do smażenia. Z pozostałych składników powstanie doskonały sos, który doprowadzi wszystko do perfekcji. Aby nie tracić czasu podczas samego gotowania, możemy wszystko przygotować wcześniej, a następnie po prostu stać przy kuchence, dodawać składniki do garnka i mieszać, aby potrawa się nie przypaliła. Co więc będziemy wycinać?

Źródło: YouTube

Najpierw wszystko przygotujemy

Cebula pojawi się jako pierwsza – a jeszcze później w zapiekance. W tym przypadku będziemy kierować się mottem, że „cebuli nigdy dość” i bez problemu pokroimy trzy naprawdę duże kawałki. Postaramy się zrobić naprawdę małe kawałki, dzięki czemu będziemy mogli rozpoznać smak potrawy. Oprócz cebuli będziemy potrzebować także dwóch większych marchewek, które obierzemy i zetrzemy na grubszej tarce. Teraz zostanie tylko kapusta. Bierzemy średniej wielkości głowę i kroimy ją w cienkie paski.

Zajmijmy się gotowaniem

Wszystko gotowe, możemy włączyć kuchenkę i zacząć gotować. Najpierw podsmaż cebulę na oleju. Zostawiamy go w rondlu, aż całkowicie się zeszkli. Kiedy już mamy dobre przeczucie co do jej zapachu i koloru, dodajemy startą marchewkę i powoli mieszamy jeszcze kilka minut, aby wszystko się dobrze, ale i bezpiecznie usmażyło. Zrobione? Czas więc na kapustę.

Gotuj, smakuj i czekaj…

Razem z kapustą możemy też dodać do garnka kilka kropel wody, ale na pewno nie za dużo, bo warzywa będziemy dusić, a nie gotować, ciągle mieszając przez około kwadrans. Gdy kapusta będzie już wystarczająco miękka, możemy wszystko doprawić solą i oregano lub innymi przyprawami do smaku. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do kminku, w tym daniu na pewno nie będzie to stanowić problemu. Pierwszy etap przygotowania tego dania dobiegł końca, teraz trzeba poczekać, aż mieszanina choć trochę ostygnie.

Połącz z nim jajko i patelnię

Gdy kapusta ostygnie, posiekaj koperek i dodaj do sześciu ubitych jaj. Gdy tylko to możliwe i mamy pewność, że jajko nie będzie się ścinać pod wpływem temperatury mieszanki warzywnej, wszystko dobrze mieszamy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozwalamy, aby masa się połączyła pod przykryciem.

Co powiesz na doskonały sos?

W międzyczasie przygotujemy mieszankę z pół łyżeczki pokruszonej kolendry, dwóch łyżek zmielonych orzechów włoskich, pół łyżeczki kurkumy, dwóch łyżeczek cukru, łyżeczki octu jabłkowego, dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku, soli do smaku i odrobiną wody, aby połączyć wszystkie składniki w gęstszą masę, którą skrapiamy oliwą, tak aby uzyskać konsystencję kremowego sosu.

Rodzina będzie tylko chwalić

Kiedy stwierdzimy, że na patelni mieszanka kapusty z jajkiem utworzyła zwartą masę, ostrożnie odwracamy wszystko na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka minut z drugiej strony. Wtedy wszystko jest gotowe i możemy służyć. Przygotowany sos sprawi, że i tak już wyśmienity posiłek stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy, a przekonasz się, że za mięsem nikomu nie będzie brakować. Dodatkowo skorzystasz na swoim zdrowiu, gdyż kapusta uznawana jest za tzw. superfood, czyli taki, który znacząco korzystnie wpływa na cały organizm.

Powiązane artykuły

Źródła: varimedobroty.cz, www.vitalia.cz, www.vimcojim.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *