Przepis na dziś: Sałatka z kalarepą jest pełna białka i wzbogaci Twoje wiosenne menu

Masz ochotę zafundować sobie coś lekkiego, ale wystarczająco sycącego? Postaw na tę świeżą sałatkę, która wzbogaci Twoje wiosenne menu o mnóstwo składników odżywczych, w tym o białko. Znajdziesz w nim różne rodzaje warzyw, kurczaka oraz prażone migdały i sezam, które nadają mu charakteru.

Potrzebujemy

  • 450 g kalarepy
  • 240 g kapusty pekińskiej
  • 450 g gotowanego kurczaka
  • 120 g startej marchewki
  • 1 szklanka groszku cukrowego
  • 20 g plasterków migdałów
  • 1 łyżka nasion sezamu

Jako sos

  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Zbliżać się

  1. Kalarepę pokroić w cienkie prostokąty, kapustę i strąki grochu pokroić w cienkie paski. Grubo zetrzyj marchewkę.
  2. Na patelni lekko podsmaż plasterki migdałów i nasiona sezamu.
  3. Wymieszaj ocet, sos sojowy, rozgnieciony czosnek, chili, skórkę pomarańczową i połowę kolendry. Powoli dodawaj olej rzepakowy i sezamowy.
  4. Dodać kalarepę, kapustę, kurczaka, marchewkę i groszek, wymieszać.
  5. Podawać posypane migdałami, sezamem i resztą świeżej kolendry.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *