Przepis na dziś: Okres choroby jest dla niej idealny, ten słynny czosnek postawi Cię na nogi!

Jeśli dopadnie Cię paskudna grypa lub przeziębienie, na pewno zależy Ci na jak najszybszym zadbaniu o formę. Choć mówi się, że najlepszym pomocnikiem w tej sytuacji jest delikatny domowy mocny rosół, to my polecamy spróbować tej zupy czosnkowej. Gwarantuję, że postawię Cię na nogi! Nie tylko doskonale nasyca, ale jest też pełen naturalnych substancji wspomagających walkę z chorobami, które zawarte są w czosnku.

Potrzebujemy

  • 100 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 litr bulionu (lub wody)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • trochę mielonego kminku
  • dowolny ser (Eidam, Gouda…)
  • gałązka świeżej pietruszki
  • sól i czarny pieprz

Zbliżać się

  1. Boczek pokroić w cienkie paski i zacząć smażyć na patelni. Gdy tłuszcz odparuje, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i razem smażymy na złoty kolor. Jeśli cebula się rozgotuje z powodu braku tłuszczu, dodaj odrobinę masła.
  2. W międzyczasie przygotuj czosnek. Oczyść, połowę pokrój w cienkie plasterki i na kilka ostatnich sekund dodaj do garnka z cebulą i boczkiem.
  3. Następnie zalać całość bulionem lub wodą.
  4. Do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w mniejszą kostkę.
  5. Doprawiamy solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Zupę gotuj około 15 minut, aż ziemniaki będą ugotowane.
  6. Do gotowej zupy wciśnij pozostały czosnek, dopraw i możesz podawać.
  7. Podawaj na gorąco z dużą dawką startego sera, świeżą posiekaną natką pietruszki lub grzankami z chleba tostowego.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *