Przepis na ciasto rybne Jamiego Olivera

Zbliża się (6 grudnia), kiedy tradycyjnie zastawiony zostanie stół. Dziś pokażemy Wam ciekawszy przepis na to, jak włączyć go do świątecznego menu. Oferujemy Państwu przygotowanie pasztetu rybnego według przepisu słynnego szefa kuchni.

Składniki potrzebne na placek rybny:

5 dużych ziemniaków

2 duże jajka

2 duże garści szpinaku baby

1 cebula

1 marchewka

Oliwa z oliwek

250 ml śmietanki kuchennej

100 g dojrzałego sera cheddar lub parmezanu

1 cytryna

1 czubata łyżeczka musztardy

1 duża garść świeżej, płaskiej pietruszki

450 g filetu z dorsza, pstrąga lub łososia (bez skóry i kości)

1 cała gałka muszkatołowa, starta (opcjonalnie)

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku około 2,5 cm, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Ostrożnie dodaj jajka do garnka i gotuj przez kolejne 8 minut lub do momentu, aż będą ugotowane na twardo. W tym czasie ziemniaki również powinny być ugotowane.

W międzyczasie ugotuj szpinak na durszlaku nad garnkiem. To zajmie tylko minutę. Gdy szpinak będzie gotowy, wyjmij go z durszlaka i delikatnie odciśnij z nadmiaru wilgoci.

Ziemniaki odcedzić na durszlaku. Wyjmij jajka, ostudź je pod zimną wodą, następnie obierz i pokrój na ćwiartki.

Obierz i drobno posiekaj cebulę, następnie obierz i drobno posiekaj marchewkę.

Na osobnej patelni na odrobinie oleju powoli smażymy cebulę i marchewkę przez około 5 minut, następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Zdjąć z ognia i drobno zetrzeć 100 g parmezanu lub sera cheddar, następnie wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z musztardą. Drobno posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj ją z kremową masą.

Rybę pokroić w paski, następnie ułożyć na patelni (najlepiej w glinianym garnku) ze szpinakiem i jajkami, wymieszać, polać kremowym sosem warzywnym.

Ugotowane ziemniaki należy odcedzić i rozgnieść – dodać odrobinę oleju, sól morską, czarny pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej (jeśli używasz). Rozłóż na rybie.

Wstaw do piekarnika na 25 do 30 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą złociste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *