Foto: Getty Images/Gulliwer
zdecydowanie wie, jak przenieść Włochy do zacisza własnego domu! 51-letnia aktorka podzieliła się na swoim osobistym koncie na Instagramie świetnym przepisem, a mianowicie – na krakers do pizzy, czyli tak naprawdę pizzę bez sosu ze świeżymi ziołami i oliwą z oliwek.
W filmie Garner ujawnia, że jest to podstawowy przepis w jej domu. Chociaż można wykorzystać gotowy biszkopt lub ciasto mrożone, aktorka przysięga na swój przepis na ciasto. I najwyraźniej jest ku temu powód – portale społecznościowe dosłownie oszalały na jej punkcie!
Zobacz więcej:
Niezbędne produkty do ciasta:
1 1/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej, żeby nie przypalić drożdży)
1/2 szklanki piwa
1 saszetka aktywnych suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
4 szklanki mąki plus trochę do posypania
1 1/2 łyżeczki soli
Tymianek i rozmaryn
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Połącz ciepłą wodę i piwo w dużej miarce na płyn. Połowę porcji wlać do miski miksera i dodać drożdże. Zacznij delikatnie mieszać na niskiej prędkości i odstaw na około 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą i pęcznieją.
Dodaj resztę płynu, olej i 2 szklanki mąki do mieszanki i kontynuuj mieszanie na niskich obrotach. Gdy masa zacznie mieć konsystencję ciasta, dodaj sól. Następnie wsyp trzecią szklankę mąki.
Gdy wszystko się dobrze wymiesza, przełącz na hak do wyrabiania ciasta i kontynuuj mieszanie. Powoli dodawaj mąkę, aż ciasto ją wchłonie. Ostateczna konsystencja jest mniej więcej „lekko lepka”.
Dodać trochę ziół i pozostawić do wymieszania na kilka minut.
Rozgrzej kamień do pizzy do maksymalnych stopni w piekarniku.
Wyłóż ciasto na blat posypany mąką i zagniataj ręcznie kilkoma ruchami, aż powstanie gładka okrągła kula. Ciasto włożyć do głębokiej miski wysmarowanej olejem i przykryć na godzinę.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Podziel i odstaw na 10 minut, a następnie uformuj dowolną wielkość i kształt. W przypadku ciasta na pizzę cieńsze jest lepsze!
Połóż ciasto na kamieniu do pizzy i piecz, aż lekko się zarumieni. Wyjmij, dodaj sos, zioła lub co wolisz i voila!