Focaccia to tradycyjny włoski placek przygotowywany w piekarniku. Doprawia się go najczęściej oliwą, solą, czasem aromatycznymi ziołami, a do dekoracji używa się cebuli, sera i mięsa.
Dziś przedstawiamy Wam chudą wersję tego wyjątkowego chleba:
Niezbędne produkty do chudej focacci:
450 g mąki
200 ml letniej wody
trochę oliwy z oliwek
sól
cukier
20 maja
1 cebula
4 ząbki czosnku
4-5 pikli lub oliwek
1 pomidor
Oregano
2 gałązki rozmarynu
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Miękkie ciasto miesza się z letnią wodą, drożdżami, olejem, cukrem i solą. Pozostawić do wyrośnięcia, rozwałkować wałkiem na grubość 2 cm, następnie ułożyć na natłuszczonej blaszce. Ponownie odstaw na 20 minut.
Ciasto posmaruj oliwą, następnie posmaruj nadzieniem warzywnym. Posypać oregano, rozmarynem i gruboziarnistą solą i piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.