Są produkty, które warto codziennie podawać na stół, bo są bardzo dobre dla zdrowia i dlatego ich spożywanie przynosi same korzyści.
Nazywają je pokarmami długowiecznościoni są żywność przedłużająca życie i są dobre dla organizmu. Znajomość ich, a następnie konsekwentne przedstawianie ich na stole, to pierwszy krok, który należy podjąć, jeśli pragnie się osiągnąć dobrostan ciała i umysłu.
Ta specjalna lista produktów korzystnych dla zdrowia została sporządzona przez dietetyka specjalizującego się w długowieczności skóry i ponadczasowym pięknie, tzw. ponadczasowe pięknoale trzeba powiedzieć, że te pokarmy, które wskazujemy poniżej, nie tylko służą tchnięciu nowego życia w skórę, ale są korzystne dla całego organizmu.
Sześć pokarmów, które przedłużają Twoje życie. Oto, co warto jeść każdego dnia
Fakt, że istnieją dla nas pokarmy dobre dla ciała i umysłu, nie jest niczym niezwykłym. Dietetycy zawsze pokazali nam, że istnieje cała gama produktów spożywczych, którymi można się delektować nie tylko dlatego, że są dobre do spożycia i służą nam do odżywienia, ale które możemy uznać za eliksiry długiego życia.
Ale jakie produkty warto jeść każdego dnia, aby żyć dłużej, a przede wszystkim zdrowo i z maksymalną energią? Poniżej wspólnie odkrywamy listę produktów spożywczych sporządzoną przez dietetyczkę Karen Cummings-Palmer, która nie tylko pozwala się odżywić, ale także zadbać o urodę i zapewnić długowieczność.
Jagody
Borówki to niewielkie koncentraty witamin i przeciwutleniaczy, dlatego należy je spożywać codziennie. Są dobre dla skóry i serca, ale także dla mózgu i kości. Można je jeść samodzielnie lub dodawać do koktajli mlecznych i koktajli. Lepiej wybierać je z upraw ekologicznych. Oczywiście inne rodzaje jagód są również dobre, takie jak jeżyny, porzeczki, maliny itp.
Suszone orzechy
Suszone orzechy są bardzo dobre dla organizmu, garść orzechów włoskich lub migdałów, orzechów laskowych, nerkowców, pistacji, orzechów makadamia lub orzechów brazylijskich wystarczy, aby dobrze ci zrobić. I tutaj widzieliśmy, że radzi sobie nieźle.
Zielone liściaste warzywa
Wszystkie warzywa są dobre dla zdrowia, a w szczególności szpinak i jarmuż to zielone warzywa liściaste bogate w luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze ochronne.
Grzyby
Grzyby są również bogate w przeciwutleniacze, takie jak ergotioneina i glutation, które promują regenerację komórek i funkcje poznawcze, jednocześnie zapewniając wsparcie dla wątroby. Można je jeść nawet cztery razy w tygodniu, w sałatkach, omletach, grillowanych, smażonych lub innych smacznych potrawach.
Herbata Matcha
The Herbata Matcha jest bogaty w przeciwutleniacze i flawonoidy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórkowym, zwiększając zdolność organizmu do zwalczania starzenia się i chorób. Możesz także pić dwie filiżanki herbaty matcha dziennie.
Kurkuma
Wreszcie kurkuma dzięki kurkuminie ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, chroniąc wszystkie komórki organizmu.