Przygotowując obiad chcemy, żeby wypadł jak najlepiej. Dlatego szukamy najsmaczniejszych propozycji, aby cała rodzina była zadowolona. Jeżeli jednak macie pustą głowę, polecamy przygotować ten przysmak. Proste w przygotowaniu, a smaku nie do opisania.
Czasami zdarzają się dni, kiedy nie przychodzi nam do głowy nic, ale chęć przygotowania smacznego obiadu jest ogromna. Wtedy właśnie sięgamy po najprostsze i najpopularniejsze przepisy. Ale wtedy radzę zaszaleć i przygotować coś, czego jeszcze nie serwowałeś. Jedną z takich propozycji są kotlety z soczewicy. Nawet klasyczna soczewica mielona nie dorówna ich smakowi. Ich zapach roznosi się po całym domu i trudno mu się oprzeć.
Przepis na kotlety z soczewicy
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 90 g kuskusu,
- 2 szalotki,
- 3 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżej natki pietruszki,
- bułka tarta,
- łyżeczka pikantnego curry,
- szczypta płatków chili,
- pół litra wody,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i wrzucamy do miski.
- Obierz szalotkę i pokrój ją na ćwiartki. Marchewkę oczyść, obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Obierz czosnek i włóż go do miski razem z szalotką i marchewką. Rozdrobnij go na mniejsze kawałki.
- Przygotowane warzywa przełóż do garnka. Dodać kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Przykryj i gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie do miski dodaj 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chilli. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
- Z mieszanki przygotowanej z soczewicy i kuskusu uformuj kotlety w kształcie mięsa mielonego. Obtocz każdy kotlet w mieszance bułki tartej i dopraw.
- Rozgrzej olej na patelni. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, starannie ułóż w nim kotlety. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety połóż na ręczniku kuchennym. Podawać z ulubionymi dodatkami lub w burgerze.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Jedz na lunch zamiast wieprzowiny. Wspomaga pracę jelit i wchłania cholesterol niczym gąbka
Wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania, gdy nie ma pieniędzy