Przeczytaj i przygotuj się, bo to danie, obok którego nie możesz przejść obojętnie. Najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką z ogórków

Przygotowując obiad chcemy, żeby wypadł jak najlepiej. Dlatego szukamy najsmaczniejszych propozycji, aby cała rodzina była zadowolona. Jeżeli jednak macie pustą głowę, polecamy przygotować ten przysmak. Proste w przygotowaniu, a smaku nie do opisania.

Zdjęcie: Shutterstock.com/Elena Veselova

Czasami zdarzają się dni, kiedy nie przychodzi nam do głowy nic, ale chęć przygotowania smacznego obiadu jest ogromna. Wtedy właśnie sięgamy po najprostsze i najpopularniejsze przepisy. Ale wtedy radzę zaszaleć i przygotować coś, czego jeszcze nie serwowałeś. Jedną z takich propozycji są kotlety z soczewicy. Nawet klasyczna soczewica mielona nie dorówna ich smakowi. Ich zapach roznosi się po całym domu i trudno mu się oprzeć.

Przepis na kotlety z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 90 g kuskusu,
  • 2 szalotki,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • łyżeczka pikantnego curry,
  • szczypta płatków chili,
  • pół litra wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i wrzucamy do miski.
  2. Obierz szalotkę i pokrój ją na ćwiartki. Marchewkę oczyść, obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Obierz czosnek i włóż go do miski razem z szalotką i marchewką. Rozdrobnij go na mniejsze kawałki.
  3. Przygotowane warzywa przełóż do garnka. Dodać kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Przykryj i gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie do miski dodaj 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chilli. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
  5. Z mieszanki przygotowanej z soczewicy i kuskusu uformuj kotlety w kształcie mięsa mielonego. Obtocz każdy kotlet w mieszance bułki tartej i dopraw.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, starannie ułóż w nim kotlety. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety połóż na ręczniku kuchennym. Podawać z ulubionymi dodatkami lub w burgerze.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Jedz na lunch zamiast wieprzowiny. Wspomaga pracę jelit i wchłania cholesterol niczym gąbka

Wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania, gdy nie ma pieniędzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *