Bez wątpienia jajka to jeden z ulubionych produktów spożywczych wielu osób. Można z nich przygotować wszelkiego rodzaju przysmaki, a plusem jest to, że są gotowe błyskawicznie.
Ale nie tylko – jajka są nieodzowną częścią każdej diety. Właśnie z tego powodu, o czym pisaliśmy jakiś czas temu.
Kolejną rzeczą, której (prawie) nie można zaprzeczyć, jest to, że każdy z nas trzyma w lodówce kilka jajek i często je potem gotuje.
Ale jak zareagujesz, jeśli dowiesz się, że przez całe życie trzymałeś jajka w niewłaściwym miejscu w lodówce i źle je gotowałeś! Tak, dokładnie.
Nie tak dawno temu ujawniliśmy.
Zatem – najlepszym miejscem do przechowywania jajek w lodówce jest półka pośrodku.
Produkt należy umieścić bliżej tylnej ściany i z dala od produktów o silnym zapachu – skorupa dobrze pochłania nieprzyjemne zapachy.
Nie należy umieszczać jaj w specjalnych klatkach na drzwiach – tam temperatura nie jest stała ze względu na okresowe otwieranie lodówki.
Jak nie gotować jajek?
Idealnie byłoby, gdyby jajka były przechowywane w lodówce w „oryginalnym” kartonowym (lub plastikowym) pudełku. Daje to dodatkową ochronę delikatnym jajom, a także pewność, że produkt jest świeży – data ważności jest zawsze podana na opakowaniu.
Ważne jest, aby najpierw użyć tzw. „wczesnych jajek”, aby nie zepsuły się w lodówce. Jeśli nie znasz daty produkcji ani daty ważności, lepiej wyrzucić jajka, które leżały w lodówce dłużej niż 30 dni, ponieważ dopiero po miesiącu przechowywania w chłodnym miejscu zaczynają przenikać bakterie salmonelli białko i żółtko przez skorupkę jajka.
Jak gotować jajka?
Jeśli do gotowania używasz białek i żółtek, przed gotowaniem poczekaj, aż jajka osiągną temperaturę pokojową. Skorupka może łatwo pęknąć pod wpływem nagłych zmian temperatury, a zimne białka nie dają się dobrze ubić. Ale nie zostawiaj jajek poza lodówką przez dłuższy czas, aby produkt się nie zepsuł. /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!