Promowana jest dieta mająca na celu dobre samopoczucie mózgu: mało produktów spożywczych zapobiegających chorobie Alzheimera i innym patologiom

Odżywianie jest niezbędne dla Twojego zdrowia. Z tego powodu promowana jest dieta mająca na celu dobrostan mózgu: co to jest.

THE’Znaczenie diety dla ogólnego dobrego samopoczucia i zdrowia nie jest niczym nowymale dowód naukowy, który wielu badaczy wielokrotnie podkreślało. W rzeczywistości wystarczyłoby jedynie podkreślić wszystkie patologie, których głównymi czynnikami ryzyka są odżywianie i mała aktywność fizyczna.

Często konsekwencje dotyczą także układu nerwowego oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu i jego czynności. Każdy nieprawidłowy nawyk może mieć konsekwencje właśnie na tym poziomie, zwłaszcza jeśli będzie się powtarzał przez dłuższy czas i o określonych porach dnia. Po raz kolejny wykazano to w nowym badaniu, które wykazało, w jaki sposób preferencje żywieniowe mogą mieć pozytywne i negatywne konsekwencje dla istoty szarej i jej fizjologii.

Badania, o których mowa, zostały opublikowane w serwisie Natura i był koordynowany przez Jianfeng Feng z Uniwersytetu w Warwick. Najpierw naukowcy ocenili i porównali wybory żywieniowe 181 990 uczestników. Następnie przeszliśmy do szerszej analizy, która obejmowała ogólny stan fizyczny, funkcje poznawcze, biomarkery metaboliczne krwi, obrazy mózgu po badaniach instrumentalnych oraz predyspozycje genetyczne.

Dieta wellness mózgu: co musisz zrobić, aby zachować zdrowie

Oczywiście badanie służy także ocenie wszystkich nawyków korzystnych dla mózgu, a co za tym idzie stylu życia, który należy prowadzić, aby zapobiec dużej liczbie zaburzeń i patologii, ale także pierwszym oznakom zwyrodnienia.

Okazało się, że I uczestników, którzy preferowali zbilansowaną dietę i jak najbardziej urozmaicali żywnośćpodczas dokonywania zdrowych wyborów, prezentował znacząco lepsze parametryI dzięki temu lepsze samopoczucie psychoneurologiczneco przełożyło się na lepsze funkcjonowanie mózgu i istoty szarej, ale także lepsze dane dotyczące funkcji poznawczych. Lepsze rezultaty uzyskano także u osób, które bardzo dbały o swoją dietę, ale rzadko zmieniały potrawy i składniki w swoich posiłkach.

W badaniu wielokrotnie podkreślano także konieczność zmiany nawyków, ograniczenia ilości tłuszczów nasyconych i cukrów prostych. I uważaj na czynniki genetyczne: oczywiście mają one znaczną wagę, ale nie mogą być alibi do odpuszczenia sobie i pogorszenia sytuacji z biegiem czasu lub przewidywania nadejścia różnych patologii mózgu

Wreszcie zaczęto mówić o tzw Najlepszym wyborem będzie dieta śródziemnomorska, preferująca porcje warzyw i owoców, białe mięsa i ryby. Musimy jednak unikać prozapalnej żywności i alkoholu, prawdopodobnie głównych wrogów mózgu i jego podstawowych funkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *