Fermentowana żywność jest korzystna dla zdrowia. Pomagają wzmocnić odporność i poprawić trawienie. W niektórych badaniach sprawdza się nawet, czy mogą one również pomóc w wyeliminowaniu stresu. Eksperci zastanawiają się jednak, czy ich spożywanie jest korzystne także w nocy. Mogą to być fermentowane warzywa, ale także mięso czy nabiał. To świetny sposób na przedłużenie żywotności żywności. Metoda ta jest znana od kilku stuleci.
Czym są produkty fermentowane?
Fermentacja to naturalny proces, za który odpowiedzialne są mikroorganizmy, takie jak drożdże, pleśń czy bakterie. Ich zadaniem jest rozkładanie cukrów i skrobi w żywności. W wyniku tego powstają produkty uboczne, takie jak kwasy i gazy. Odpowiadają za zmianę składu żywności. Fermentacja nie tylko nadaje potrawom inny smak, ale także zmienia ich konsystencję i zawartość składników odżywczych. Fermentowana żywność zawiera korzystne probiotyki. Organizm ludzki potrzebuje tych bakterii do utrzymania równowagi mikrobiomu jelitowego.
Zdjęcie: Pexels
A co z jedzeniem tych pokarmów w nocy?
Nie do pomyślenia jest, aby ktoś przed snem jadł kiszoną kapustę, kiszone ogórki, a nawet kefir. Prawda jest taka, że bakterie zawarte w sfermentowanej żywności działają w jelitach żołądka. Stale się rozmnażają. Samo to może powodować dyskomfort u bardziej wrażliwych osób. Proces namnażania się bakterii wiąże się z większą produkcją ciepła, co może zakłócać sen. Spożywanie sfermentowanych pokarmów późno w nocy może prowadzić do objawów odwodnienia. Niektórzy jednak mogą wypić cały kefir przed pójściem spać, nie zakłócając w żaden sposób snu. Zależy to więc od wrażliwości układu trawiennego.
Dla kogo produkty fermentowane są nieodpowiednie?
Istnieją pewne grupy osób, które powinny unikać spożywania sfermentowanej żywności. Są to osoby cierpiące na następujące schorzenia:
- Alergie i nietolerancje pokarmowe.
- Nietolerancja histaminy – niektóre sfermentowane produkty spożywcze mogą zawierać duże ilości histaminy. U bardziej wrażliwych osób może powodować pokrzywkę, bóle głowy, niestrawność i inne dolegliwości.
- Za dużo sodu – niektóre sfermentowane produkty spożywcze zawierają za dużo sodu. Jeśli musisz przyjmować ten minerał w małych ilościach (wysokie ciśnienie krwi i inne schorzenia), powinniśmy spożywać go z umiarem.
- Problemy z trawieniem – u niektórych osób mogą wystąpić problemy z trawieniem, takie jak wzdęcia, bóle brzucha itp., w związku z dużą ilością bakterii spożytych w pożywieniu.
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią – niektóre produkty fermentowane mogą nie być bezpieczne dla zdrowia płodu w łonie matki. Kobiety karmiące piersią powinny ich unikać, ponieważ mogą powodować ból kolkowy u dziecka. Organizm dziecka nie ma jeszcze w pełni rozwiniętego układu trawiennego.
Źródła informacji:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/fermented-foods-at-night/
Zdjęcie: Darmowe obrazy