Przezroczysta folia i folia aluminiowa to nie jedyne materiały, za pomocą których można konserwować żywność: można to zrobić na kilka organicznych i naturalnych metod.
Przezroczysta folia i folia aluminiowa to najczęstsze materiały, jakie spotykamy we włoskich kuchniach do pakowania i przechowywania żywności. Wraz z nimi dużą popularnością cieszą się także torby plastikowe i inne, zwykle jednorazowe przedmioty wykonane z podobnych materiałów. Cechą wspólną wszystkich tych produktów jest skład: tworzywo sztuczne lub aluminium.
Jedno i drugie stanowi poważny problem dla środowiska i ekosystemu. Wiemy, jak szkodliwe są tworzywa sztuczne zanieczyszczające morza i florę, ale co gorsza, mikrodrobiny plastiku również trafiają do naszych organizmów w niepokojących ilościach.
Szacuje się, że co tydzień zjadamy średnio taką ilość plastiku, jaką wykorzystuje się do produkcji karty kredytowej. Co możemy zrobić, aby ograniczyć te negatywne skutki? Cóż, możemy zacząć od naszych kuchni i stosować alternatywne metody utrwalania żywności: w ten sposób szanujemy środowisko i własne zdrowie. Zamiast toreb foliowych możemy wykorzystać szklane słoiki do przechowywania resztek jedzenia, zup, warzyw, serów, sosów. Słoiki mogą być również wykonane z tych samych opakowań co żywność typu jogurty, przetwory marynowane, dżemy. Krótko mówiąc, ekologiczna alternatywa, a także bezpłatna.
Pożegnajcie folię spożywczą i aluminium w kuchni: oto zielone alternatywy dla konserwowania żywności
Często zdarza się, że do konserwowania już pokrojonych warzyw czy owoców lub do przykrywania talerzy i pojemników, tak aby zapewnić ich zamknięcie, stosuje się folię lub aluminium. W tym celu możemy zainwestować w zakup pokrywek silikonowych: na rynku sprzedają zestawy we wszystkich rozmiarach.
Są uniwersalne, dopasowują się do każdego pojemnika czy garnka, można je także myć w zmywarce w wysokich temperaturach, dla pełnej higieny. Kolejny mało znany materiał ale zyskuje coraz większą sławę wosk pszczeli w arkuszach. To nic innego jak skrawki materiału, najczęściej bawełnianego, nasączane naturalnym woskiem pszczelim, który sprawia, że płat tkaniny przylega do powierzchni i sprawia, że stają się one wodoodporne, dzięki czemu zatrzymują wilgoć z pożywienia.
Prześcieradła można prać i ponownie wykorzystywać, są przyjazne dla środowiska i nie wydzielają toksycznych substancji do żywności. Wreszcie są torby wykonane z bawełny, gazy lub innych lekkich tkanin i oddychające, które doskonale nadają się do przechowywania suchej żywności, takiej jak zboża i rośliny strączkowe, lub chleba, czosnku, cebuli lub ziemniaków i wszystkich innych produktów spożywczych, które nie tolerują wilgoci.