Błąd frytownicy, który może zagrozić jej funkcjonowaniu, a nawet zepsuć: wszyscy często to robimy, ale bądź ostrożny!
Wprowadzony na rynek jakieś trzydzieści lat temu, kiedy jeszcze tak się nie nazywał, by znów przeżyć prawdziwy boom marketingowy. Frytkownica jest teraz obecna w prawie wszystkich włoskich domach i trzeba przyznać, że ma to swoje powody i jest bardzo przydatne. Nie tylko po to, aby zaoszczędzić pieniądze, biorąc pod uwagę, że kosztuje mniej na rachunku niż klasyczny piekarnik, ale także po to, aby skrócić czas gotowania. Dzięki niemu możemy ugotować warzywa, mięso, ryby, a także bardziej klasyczne chipsy o smażonej konsystencji, mimo że nie ma w nich oleju.
Dokładnie, ponieważ jedną z głównych zalet frytownicy powietrznej jest lekkie gotowanie bez konieczności dodawania tłuszczu, ponieważ znajdujący się wewnątrz wentylator generuje stały przepływ, który ugotuje do perfekcji dowolne jedzenie, które wybierzesz. Jednakże znajdujemy bardzo częsty błąd które popełnia prawie każdy posiadacz urządzenia, nie zdając sobie z tego sprawy. I nie mówimy o czymś mało ważnym, ale o czymś co mogłoby nawet zrujnować różne funkcje. Poznajmy szczegóły!
Uważaj na ten błąd z frytkownicą, w przeciwnym razie ryzykujesz, że zrujnujesz ją na zawsze: oto dlaczego zawsze powinieneś tego unikać
Jak już powiedzieliśmy, frytkownica powietrzna jest obecnie powszechna w wielu rodzinach i pod względem czasu drastycznie skraca czas gotowania niektórych potraw, takich jak pieczenie, różne mięsa lub ryby, ale także najróżniejszych warzyw. Wentylator umieszczony nad koszem gwarantuje ciągły przepływ powietrza, który przenika przez całą żywność, dzięki czemu nie będziemy mieli do czynienia z rozgotowanymi lub niedogotowanymi częściami (co może się zdarzyć w przypadku kuchenki mikrofalowej).
Niemniej jednak wiele osób nawet nie czyta instrukcji obsługi, ponieważ każda frytownica ma swoje specyficzne funkcje. W szczególności we wszystkich przewodnikach zawsze znajdziemy jakiś przedmiot, którego niestety staramy się unikać. Wykorzystanie wody wewnątrz bębna. W niektórych przypadkach ktoś nawet ugotował i zanurzył żywność, ale to To nie tylko złe, ale także niebezpieczne!
Powód jest prosty do zrozumienia: wentylator umieszczony powyżej składa się z opornika elektrycznegoktóry chociaż można go chronić przed rozpryskami tłuszczu, nie jest chroniony przed wodą. Jeśli rozważymy zastosowanie tego w temperaturze powyżej 100°, ryzykujesz zniszczeniem rezystora i koniecznością jego wymianyco może znacznie przekroczyć koszt zakupu samej frytownicy. Ponadto musimy dodać do tego możliwe ryzyko kontaktu wody z elektrycznością związane z tym zwarcia, a w najgorszych przypadkach eksplozje.
Dlatego zawsze pamiętajmy, aby nigdy nie gotować wody we frytownicy, a w każdym razie unikać jej używania do niektórych rodzajów potraw. Zamiast tego używamy niewielkiej ilości oleju, jeśli chcemy, aby żywność była miękka, w ten sposób nie narażamy się na żadne ryzyko.