Postaw go na sylwestrowym stole, a zniknie przed północą. To zawsze się sprawdza

Kiedy spodziewamy się gości, wokół tego tortu panuje duży ruch. Każdy chce, żebym to zrobiła, bo smakiem przewyższa wszystkie klasyczne ciasta, jakie znamy. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Połączenie smaków i banalnie proste przygotowanie. Smaku dopełnia konfitura porzeczkowa, która doskonale komponuje się ze słodkim śniegiem.

Foto: Shutterstock.com/LMariaKovaleva (zdjęcie poglądowe)

Domowe ciasta są niezastąpione. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu i cierpliwości, to nadrabiają wszystko swoim smakiem. Ten wypiek jest w naszej rodzinie od lat i jeszcze nikomu się nie znudził. Krótkie ciasto, lekko kwaśny konfitura porzeczkowa i słodki śnieg tworzą smak trudny do imitacji. Ten przepis nigdy się nie zawiódł i zawsze się sprawdzał, dlatego polecamy przygotować go na Sylwestra. Twoi goście będą zachwyceni.

Przepis na kruche ciasto

Składniki na ciasto kruche

  • 700 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 200 g zimnego masła,
  • 4 żółtka.

Dodatki do śniegu

  • 4 białka jaj,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g cukru pudru.

Inne składniki

  • 500 g dżemu porzeczkowego.

Sposób przygotowania

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta kruchego. Do dużej miski przesiej mąkę pełnoziarnistą, dodaj masło podzielone na mniejsze kawałki. Do miski dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka oddzielone od białek. Dokładnie zagniatamy nożem, a następnie intensywnie wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek.
  • Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednego z nich dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia. Ciasto kakaowe i jedną z klasycznych części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  • Ostrożnie rozwałkuj trzecią część na naleśnik o kształcie podobnym do formy, której będziesz używać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec około 10 minut, następnie wyjąć i ostudzić.
  • Na upieczony spód rozsmaruj obficie konfiturę porzeczkową. Wyjmij ciasto kakaowe z lodówki i również zwiń je w ciasto. Rozłóż go na wierzchu ciasta, tworząc kolejną warstwę, a następnie ponownie posmaruj dżemem.
  • Oddzielone wcześniej białka włóż do miski i za pomocą miksera ubij je na sztywną pianę. Na koniec posypać cukrem i mąką ziemniaczaną, wymieszać. Na ciasto posypujemy śniegiem i wyrównujemy go szpatułką.
  • Wyjmij ostatnią część ciasta z lodówki i zetrzyj ją na grubej tarce bezpośrednio na śnieg.
  • Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Pikantne pierniki – sylwestrowy poczęstunek o bożonarodzeniowym smaku

Ciasto makowe z kremem czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *