Aby natłuścić patelnię i zapobiec przywieraniu preparatu, nie jest konieczny spray ani papier do pieczenia. Z zaledwie 3 składników możesz przygotować środek antyadhezyjny DIY.
To naprawdę denerwujące, gdy wyjmujesz ciasto z patelni i wszystko przykleja się do patelni. Dzieje się tak, gdy nie używasz papieru do pieczenia ani nie uwalniasz sprayu. Rzeczywiście zawsze lepiej posmarować patelnię masłem i mąką przed wylaniem zawartości ciasta lub preparatu, który mógłby się przykleić.
Alternatywnie, zamiast wydawać pieniądze na papier do pieczenia lub spray, możesz stworzyć bardzo skuteczny środek antyadhezyjny DIY, używając zaledwie 3 składników, które prawie na pewno masz już w domu. W ten sposób posmarowanie patelni masłem będzie szybkie i łatwe.
Jak zrobić odłączacz DIY do smarowania patelni
Posmarowanie patelni masłem przed włożeniem preparatu do piekarnika jest niezbędne, aby zapobiec jego przywieraniu do ścianek i pogorszeniu całości rezultatu. Z tego powodu na rynku dostępne są spraye odłączające, w rolkach lub w praktycznych arkuszach.
Zamiast wydawać pieniądze na te produkty, możliwe jest wykonanie środka antyadhezyjnego DIY przy użyciu 3 prostych składników, które prawie na pewno masz już w domu. W ten sposób możesz stworzyć skuteczne rozwiązanie zapobiegające przyklejaniu się jedzenia do tac. Niezbędne składniki są często używane podczas przygotowywania ciast: mąka, olej z nasion i masło.
Wystarczy wymieszać w misce 50 g mąki, 70 g oleju z nasion i 50 g roztopionego masła. Dobrze wymieszaj i umieść uzyskaną mieszaninę w szklanym słoju. Na tym etapie można go rozsmarować na blasze do pieczenia i natłuścić, nawet za pomocą pędzla cukierniczego. Uwolniony środek antyadhezyjny można przechowywać w lodówce do upływu terminu ważności masła.
Dzięki temu nie będzie już konieczności smarowania patelni masłem w tradycyjny sposób, brudząc ręce, gdyż pozostają one tłuste przez długi czas. Nie będzie już nawet konieczności kupowania papieru do pieczenia, którego cena z biegiem czasu staje się coraz droższa. Dzięki odłączaczowi DIY żadne ciasto ani preparat nie będzie już przyklejać się do boków patelni. Można go łatwo przygotować, kiedy tylko tego potrzebujesz, używając 3 prostych składników, które prawie na pewno masz już w lodówce lub spiżarni.