Pomysł na lunch z kurczakiem. Biorę kilka składników i zawijam je w mięso – rodzina oblizuje talerze

Pomysł na lunch z kurczakiem jest zawsze dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy myślisz o pieczonych udkach z kurczaka, czy może o steku. Jakiś czas temu postanowiłam przygotować kurczaka na lunch w inny sposób. Wziąłem szpinak z serem i zawinąłem w mięso i to był błąd. Od tego czasu moja rodzina nalega na ten lunch trzy razy w tygodniu….

Roladki serowo-szpinakowe z kurczakiem
Foto: Shutterstock/Timolina

Kurczak na lunch to chyba najpopularniejsza opcja po wszystkich zupach i stekach. Nic dziwnego – kurczak jest łatwo dostępny, stosunkowo tani i naprawdę łatwy w obróbce – rzadko można się pomylić. Jakiś czas temu nie miałam pojęcia, co zrobić na lunch, ale miałam w lodówce kilka piersi z kurczaka. Zastanawiałam się, co z nich zrobić, i ponownie zajrzałam do lodówki. Wyciągnęłam szpinak, serek ricotta i pół opakowania tłustego sera feta. Od razu zabrałam się za przygotowywanie roladek z kurczakiem.

Lunch z kurczakiem – bułeczki ze szpinakiem i serem

Składniki:

  • 1,5 kg piersi z kurczaka
  • 700 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 1 łyżka sera feta
  • opcjonalnie: trochę śmietanki
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna
  • trochę bulionu
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a gdy uwolni swój aromat, dodać szpinak i lekko go posolić. Gdy zmięknie, dodać ser i odrobinę pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, aż powstanie gęsty sos. Jeżeli jednak jest zbyt gęste, dodać odrobinę śmietanki.
  2. Podczas gotowania sosu zajmij się mięsem. Filety pokroić w steki i rozbić je na stosunkowo cienko, uważając jednak, aby nie rozerwać mięsa tłuczkiem. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą.
  3. Na środek każdego cienko pokrojonego kawałka mięsa nałóż porcję nadzienia i lekko je rozsmaruj. Następnie zwiń mięso – najpierw z boków do środka, a następnie ciasno od dołu do góry. W razie potrzeby zabezpiecz wykałaczką.
  4. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Każdą bułkę dokładnie obtaczamy w mące z obu stron. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron, aż bułeczki się zarumienią.
  5. Upieczone bułeczki zalać gorącym bulionem i jeśli zostało, dodać nadzienie szpinakowe. Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Następnie ubij powstały sos śmietaną lub mąką.

Bułki można też upiec w piekarniku, ale moim zdaniem smaczniejsze są duszone na patelni. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i lekką sałatką.

Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Odkąd zrobiłam schab w tej wersji, nikt w domu nie chce jeść kotletów. Będzie pyszne, a jedynie zabrudzisz patelnię

Tylko w ten sposób można przygotować soczyste udka z kurczaka. Te dwa składniki i marynata są koniecznością

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *