Polędwiczka wieprzowa w sosie z białego wina z musztardą, patelnia

Jeśli kończą Ci się pomysły, jakie przepisy na pieczeń wieprzową przygotować na świąteczny stół, możesz wypróbować przepis na polędwicę wieprzową w sosie musztardowo-winnym na patelni. To pyszny przepis, który można dość szybko i łatwo przygotować.

Z polędwicy można również przygotować sos z białego wina przez 7–8 minut / Shutterstock

Polędwica to najdelikatniejsza i najdelikatniejsza porcja mięsa wieprzowego, wołowego lub innego zwierzęcia. Znajduje się przykręgowo, czyli po lewej i prawej stronie kręgosłupa. Każde zwierzę ma kilka małych mięśni, które różnią się od pozostałych porcji mięsa wydłużonym kształtem i wyglądem przypominającym wrzeciono. Jest to część mięsa, która gotuje się najszybciej.

Polędwiczkę można przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni, doprawiając ją różnymi przyprawami i pysznymi sosami. Jednym z takich sosów jest sos musztardowo-maślany z białego wina. Kolejnym pysznym i bardzo popularnym sosem jest sos grzybowy ze śmietaną.

Odkryj tutaj ziemniaki i steki, gdzie możesz wybrać ten, który najbardziej odpowiada Twoim gustom. A poniżej zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym przepisem na polędwiczkę wieprzową w sosie z białego wina z musztardą, na patelni.

Sposób przygotowania

Rozpoczyna się od przygotowania mięsa, które wymaga oczyszczenia skóry i tłuszczu, a następnie doprawienia solą i pieprzem. Odstaw mięso na kilka minut i w tym czasie ułóż je na stole roboczym. Przygotuj także dużą patelnię, na której będziesz smażył stek z sosem.

Jak przygotować polędwicę wieprzową w sosie z białego wina z musztardą

Postaw patelnię z gorącym olejem na płomieniu kuchenki, rozpalonym ze średnią lub dużą intensywnością. Dodaj polędwiczkę wieprzową i ładnie ją obsmażaj przez 3-4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu dobrze nasmaruj olejem z patelni.

Gdy polędwica będzie już dobrze przypieczona ze wszystkich stron, przełóż ją do garnka z pokrywką i gotuj na wolnym ogniu.

Na pozostałym na patelni oleju dodaj posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj składniki, aby równomiernie się nimi pokryły. Następnie dodać śmietankę i energicznie wymieszać do ujednorodnienia. Stopniowo dodawaj białe wino, intensywnie mieszając. Następnie przetrzeć sos przez sito i ponownie zagotować razem z obydwoma rodzajami musztardy na minimalnym ogniu. Posmakuj sosu i dopraw solą i pieprzem.

Polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry o grubości 2-3 cm i dodać do sosu. Gotuj je przez kolejne 7-8 minut. Po ugaszeniu ognia przykryj patelnię pokrywką i pozwól, aby pyszna polędwica wieprzowa w sosie musztardowo-winnym dusiła się pod przykryciem przez 10-15 minut. Podczas serwowania dodaj posiekane warzywa.

Smak i delikatność tak przygotowanego steku Cię podbije.

Odkryj także przepis na , idealny na zimowe posiłki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *