Pokusa nie do odparcia: karmelizowane jabłka

Bardzo oryginalnym rozwiązaniem deserowym są z pewnością te karmelowe. Oprócz tego, że mają bardzo piękny wygląd, są niezwykle smaczne przygotowane w ten sposób.

Składniki na karmelizowane jabłka:

8 czerwonych jabłek

400 g cukru pudru

1 łyżeczka sok cytrynowy

4 łyżki złotego syropu

kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

8 pałeczek lub patyczków do lizaków

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Usuń łodygi z jabłek, następnie umieść je w żaroodpornej misce i zalej wrzątkiem z czajnika tak, aby były przykryte i pozostaw na 3-4 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osusz. (To usuwa ochronny wosk ze skórki i sprawia, że ​​karmel lepiej przylega do jabłek.)

Wciśnij najostrzejszy koniec każdego patyczka w łodygę każdego jabłka, upewniając się, że jest mocno zaklinowany. Połóż duży kawałek pergaminu na desce.

Do dużego rondla wsypać cukier, dodać sok z cytryny i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści. Delikatnie zamieszaj, aby wymieszać cukier, ale nie mieszaj. Dodaj złoty syrop i gotuj na wolnym ogniu (uważaj, aby nie zagotować), aż osiągnie „twarde pęknięcie” lub 150°C na termometrze cukrowym. Jeśli nie masz termometru, przetestuj karmel, wrzucając niewielką ilość do zimnej wody. Powinien natychmiast zastygnąć i być łatwy do usunięcia. Po zakończeniu w razie potrzeby posyp odrobiną barwnika spożywczego i wymieszaj, aby połączyć. Wyłączyć kuchenkę.

Zanurzaj każde jabłko w karmelu, przechylając patelnię, aby całkowicie je przykryła. Wyjmij i poczekaj, aż nadmiar spłynie z powrotem na patelnię, zanim ułożysz ją na pergaminie do pieczenia. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. W razie potrzeby delikatnie podgrzej karmel. Niech stwardnieje. Najlepiej spożywać tego samego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *