Pokarm zawierający 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, polecany przez dietetyka Pabla Ojedę

Znana osoba niedawno wzięła udział w programie Más Vale Tarde firmy LaSexta, którego celem było przygotowanie przepisu na doskonałego morszczuka, aby móc cieszyć się tą rybą w znacznie zdrowszy sposób. Do swojego przepisu dodał paprykę, składnik chwalony przez m.in. który podał bardzo interesujący fakt na temat tego warzywa.

Dietetyk i członek Hiszpańskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, znanego ogółowi społeczeństwa z tego, że jest modnym dietetykiem w telewizji, zapewniła, że ​​„pieprz ma 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcza”, co jest bardzo nieliczne ludzie o tym wiedzą i to bez wątpienia może zachęcić do jego stosowania w kuchni.

Korzystając z okazji, Sewilijczyk o tym przypomniał, dlatego przypomniał, jak ważna jest jego obecność w naszej diecie.

Niezbędny element diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska jest wysoce zalecana przez ekspertów ze względu na liczne korzyści, jakie niesie ze sobą dla naszego zdrowia. Jednym z niezbędnych w nim pokarmów są i ich dobroczynne właściwości dla organizmu, wśród których nie sposób nie wspomnieć o papryce.

Stała się podstawowym elementem diety śródziemnomorskiej, zarówno jako składnik, jak i główny element przepisu. Dzięki temu możemy je wykorzystać zarówno w klasycznym stir-fry, jak i w paelli, escalivadzie czy faszerowanej papryce. W zależności od regionu można z nich skorzystać, przyrządzając je inaczej, ale w każdym przypadku można cieszyć się ich ciekawymi właściwościami.

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretnie z rejonu Meksyku, Peru i Boliwii, a do Europy dotarła z pomocą Kolumba po jego powrocie z Ameryki w 1493 roku. W XVI wieku jej uprawa rozprzestrzeniła się już na całą Hiszpanię , skąd rozprzestrzenił się na resztę Europy i świata. Jej przybycie na stary kontynent oznaczało wielki postęp kulinarny, gdyż uzupełniło, a nawet zastąpiło, do innej powszechnie stosowanej przyprawy, takiej jak czarny pieprz.

Właściwości zdrowotne pieprzu

Pieprz to produkt szeroko stosowany w naszej gastronomii, wchodzący w skład dań tradycyjnych, ale także najbardziej awangardowych receptur. Oprócz walorów smakowych warto poznać jego liczne zalety. dla zdrowia, wśród których należy podkreślić:

  • Niskokaloryczne spożycie: Dzięki dużej zawartości wody i niskiej zawartości kalorii papryka jest pokarmem, który należy wziąć pod uwagę podczas stosowania diet lub planów kontroli wagi i odchudzania, choć konieczne będzie zastosowanie odpowiedniej metody gotowania. Ponadto zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości, co ma tę zaletę, że wiąże się to z utratą wagi.
  • Przeciwutleniacze: Papryka jest bogata w selen, a także wyróżnia się zawartością prowitaminy A, witamin C i E oraz innych karotenoidów, takich jak kapsantyna. W ten sposób pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, a także niektórym rodzajom nowotworów i patologiom zwyrodnieniowym.
  • Wspomaga diurezę: Ze względu na bogactwo potasu i brak sodu jest warzywem sprzyjającym diurezie. Zwiększając produkcję moczu, eliminowane są zarówno płyny, jak i substancje odpadowe.
  • Funkcja jelit: Będąc pokarmem bogatym w błonnik, ma wszystkie zalety, które zapewnia, w tym zapobieganie i łagodzenie zaparć. Dodatkowo pomaga także zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego, niektórym rodzajom nowotworów, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi, szczególnie u osób chorych na cukrzycę.
  • Korzyści dla kobiet w ciąży i dzieci: Papryka jest wskazana w diecie kobiet w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Jest to witamina, która sprzyja prawidłowemu rozwojowi cewy nerwowej płodu, głównie w pierwszych tygodniach ciąży. Pomagają również zapobiegać niedoborom kwasu foliowego u dorastających dzieci, których wymagania są większe.

Jakie są różnice między paprykami w zależności od ich koloru?

W kuchni możemy spotkać paprykę o różnej barwie, co ma związek z fazą jej dojrzewania, co wiąże się ze zmianą smaku i ceny. W miarę dojrzewania papryki zmieniają swój skład odżywczy i chociaż zielone papryki są już bogate w witaminy i bardzo zdrowe, w miarę dojrzewania podwajają zawartość witamin. witaminę C i aż dziewięciokrotnie zwiększyć poziom beta-karotenu, prekursor witaminy A. W każdym razie papryka jest bogata w przeciwutleniacze, niezależnie od jej koloru.

W tym sensie powinieneś wiedzieć, że zielona papryka to ta, która nie jest w pełni dojrzała, a ponieważ zbiera się ją przed żółtą lub czerwoną, jest bardziej ekonomiczna. Ze swojej strony papryka żółta lub pomarańczowa znajduje się w pośredniej fazie dojrzewania, jest słodsza od poprzedniej, ale nie tak słodka jak papryka czerwona, a ponadto zawierają więcej witamin i większy wkład odżywczy. Na koniec mamy paprykę czerwoną, czyli tę, która osiąga największą dojrzałość, jest najsłodsza i dostarcza najwięcej składników odżywczych, ma najwyższą zawartość witamin i błonnika oraz jest bogata w likopen.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *