Podstępna zasada włoskiej nonny: jak „1000-100-10” pomoże Ci ugotować idealny makaron

Podchwytliwa zasada włoskiej nonny: jak „1000-100-10” pomoże Ci ugotować idealny makaron

Mówiliśmy Ci o tym w puree ziemniaczanym, żeby było wyjątkowo smaczne. Teraz dzielimy się wskazówkami dotyczącymi gotowania makaronu.

Wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w ugotowaniu makaronu. Ale są ważne szczegóły, od których zależy smak i wygląd potrawy. Wspólnie dzielimy się sekretem, który znają Włosi.

Reguła „1000-100-10”

Liczby w tytule reguły wskazują masę lub wielkość tego lub innego składnika. Pomysł jest bardzo prosty: na 1000 mililitrów wody weź 100 gramów makaronu i 10 gramów soli. Przestrzeganie tej proporcji składników to gwarancja, że ​​ugotowany makaron nie będzie się sklejał i nie będzie przesolony.

Przystawka będzie doskonale ugotowana i na pewno będzie wyglądać apetycznie. Makaron będzie twardy i pełen smaku.

Są na to trzy ważne punkty. Po pierwsze, lepiej mieć więcej wody niż za mało. Lepiej przesadzić z płynem niż z makaronem czy przyprawami.

Poza tym dobry makaron wymaga dużej patelni. Powiedzieliśmy Ci również, jak zrobić sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *