Czas gotowania: 45 minut
rodzaj dania: Obiad
kuchnia: międzynarodowa
Najlepszą bezglutenową pitę przygotujesz z zaledwie 8 składników w zaledwie 30 minut, bez większego wysiłku. Można go podawać do każdego posiłku dnia, z warzywami, mięsem, sałatkami lub po prostu na ciepło z odrobiną masła.
Bezglutenowa pita to chleb inspirowany kuchnią orientalną / Shutterstock
Bezglutenową pitę można przygotować na późne, weekendowe śniadanie, gdy mamy ochotę zafundować sobie wyjątkowy chleb. Niezależnie od tego, czy go ugotujesz – na patelni, czy w piekarniku, będzie pięknie nabrzmiewał, tworząc idealną kieszeń czekającą na wypełnienie wszelkiego rodzaju smakołykami. Konsystencja jest idealna, miękka, ale z pewnymi chrupiącymi nutami, którymi można się cieszyć.
ma konsystencję, która sprawia, że dzięki pudrowi psyllium pracuje się z przyjemnością. Można go bez problemu ugniatać, formować i rozciągać. Jest tak elastyczny, że można go łatwo rozciągnąć bez pękania, gdy pita pęcznieje.
Pita to płaski chleb, który podczas pieczenia unosi się, tworząc wewnętrzną kieszeń, idealną do nadziewania wszelkiego rodzaju pysznościami, hummusem, jogurtem, liśćmi sałaty i plasterkami pomidora. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, w Turcji i Grecji.
Sposób przygotowania
W przypadku pity gotowanej w piekarniku umieść blachę do pieczenia na środkowej lub dolnej środkowej półce piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 250°C.
Jak zrobić bezglutenowe ciasto pita
Na ciasto wsyp do miski proszek babki płesznik i ciepłą wodę. Po około 30-45 sekundach utworzy się żel.
W osobnej dużej misce wymieszaj mąkę jaglaną, skrobię z tapioki, cukier, drożdże instant i sól. Następnie dodaj oliwę z oliwek do żelu psyllium i dobrze wymieszaj. Otrzymaną kompozycję dodaje się do suchych składników.
Ugniata się je do momentu, aż będzie miękkie i zacznie odchodzić od brzegów miski. W razie potrzeby zdrap boki i dno miski, aby nie pozostała sucha mąka.
Jak zrobić bezglutenową pitę
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i podziel na 6 równych części. Każda porcja powinna ważyć około 82 g. Z kawałków ciasta uformować kulki i przykryć czystą ściereczką, aby zapobiec ich wyschnięciu.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągłą pita o średnicy około 15 cm i grubości 5 mm. Pozostaw na 30 minut.
Połóż pitę płasko na blacie, przykryj czystą serwetką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut w temperaturze pokojowej.
Jak zrobić bezglutenową pitę na patelni
Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Połóż pitę na rozgrzanej patelni i pozostaw ją na około 30 sekund, aż zrobią się ciemnobrązowe plamy. Odwraca się i wychodzi na około 30 sekund. Pita powinna być teraz całkowicie napuchnięta.
Następnie wyjmij na talerz lub tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć wilgoć powstającą pod spodem. Powtórz proces ze wszystkimi kawałkami pity.
Jeśli pieczesz w piekarniku, umieść 2-3 kawałki pity na blasze w nagrzanym piekarniku na około 7-8 minut, aż napęcznieją i nabiorą złotego koloru. Po 3-4 minutach odwraca się na drugą stronę. Po ugotowaniu, zaraz po wyjęciu z piekarnika, zawiń pita w czysty ręcznik.
Czego potrzebujesz, aby zrobić bezglutenową pitę
Proszek psyllium działa jako substytut glutenu i nadaje pieczywu elastyczność. Nie da się go zastąpić innym składnikiem, bo nic nie pomoże pitie napęcznieć i nabrać specyficznej kieszonki. Proszek po zmieszaniu z ciepłą wodą zamienia się w żel.
Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym innym olejem. Jeśli zależy nam na smaku charakterystycznym dla miejsc, gdzie tradycyjnie przygotowywana jest pita, warto wybrać wysokiej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Skrobię z tapioki można zastąpić dowolnym innym dostępnym rodzajem skrobi, pod warunkiem, że nie zawiera ona skrobi. Jeśli nie masz mąki jaglanej, możesz użyć mąki z brązowego ryżu.
Bezglutenową pitę można podawać do każdego posiłku w ciągu dnia, do każdego rodzaju dania, bardzo dobrze smakuje na ciepło.