Roślina, od lat ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze, w ostatnim czasie cieszy się coraz większym zainteresowaniem w kontekście pielęgnacji ciała. Dzięki swoim walorom ma szerokie zastosowanie i przynosi wiele korzyści dla organizmu. Dowiedz się więcej o morwie białej i o tym, jak napar z jej liści może pomóc w utracie wagi.
Morwa biała to wyjątkowa roślina o wielu możliwościach wykorzystania. Jest znana i ceniona w Chinach od czasów starożytnych i obecnie cieszy się dużym zainteresowaniem. Dzięki swoim właściwościom pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Jakie inne działanie ma ta roślina?
Morwa biała korzystnie wpływa na zdrowie
Morwa biała to drzewo pochodzące z Azji. Często kojarzona jest z hodowlą jedwabników, które żerują na liściach tego drzewa. Po poznaniu właściwości tej rośliny omówiono ją w kontekście jej dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie organizmu. Dotyczy to szczególnie liści morwy białej.
Mają szerokie zastosowanie i są źródłem wielu cennych składników. Należą do nich wapń, potas, magnez, witamina C, witaminy z grupy B i aminokwasy. Dzięki swoim właściwościom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Ponadto ma właściwości przeciwutleniające i przeciwcukrzycowe. Warto zaznaczyć, że właściwości lecznicze kryją się w liściach, owocach czy korze morwy białej. Liście tej rośliny najlepiej nadają się do odchudzania.
Wspomaga utratę wagi
Poza swoimi właściwościami zdrowotnymi, morwa biała zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o swoją sylwetkę i chcących schudnąć. Ekstrakt z liści morwy białej hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów. To z kolei wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Oczywiście samo picie soku lub naparu z liści morwy białej nie wystarczy do utraty wagi. Przede wszystkim ważna jest aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Stosowanie morwy białej może być dobrym uzupełnieniem środków odchudzających i pielęgnacyjnych.
Napar z liści morwy białej
Morwę białą można stosować pod różnymi postaciami. Bardzo popularne są suszone liście do produkcji marynat. W inny sposób na rynku mogą być dostępne ekspresowe herbaty lub soki.
Do przygotowania naparu z liści morwy białej wystarczy 1-1,5 łyżeczki suszonych liści. Zalać około 200 ml wody o temperaturze 90-95°C. Czas infuzji powinien wynosić od 3 do 5 minut. Po tym czasie marynata jest gotowa do spożycia.
Najlepsze efekty przyniesie regularne picie naparu z liści morwy białej. Przed włączeniem morwy białej do swojej diety warto zapoznać się z możliwymi przeciwwskazaniami, zwłaszcza jeśli masz problemy zdrowotne lub zażywasz leki. Powinny go unikać kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Domowy eliksir młodości. Odchudzają, zapobiegają cukrzycy i usuwają toksyny
Jak szybko schudnąć? Pij przed posiłkami, a biodra zaczną znikać