„Pieprz jest dla ciebie zły”, ale czy to prawda? Wyjaśnijmy te powszechne przekonania

Powszechnie panuje przekonanie, że pieprz jest szkodliwy, ale czy rzeczywiście tak jest, czy to tylko przekonanie? Wyjaśnijmy trochę kwestię.

Coraz więcej ludzi chce się zdrowo odżywiać i dlatego interesuje ich to, co trafia na stół. Stąd potrzeba wyjaśnienia niektórych wątpliwości, jakie mogą powstać w związku z różnymi potrawami kulinarnymi, w tym z najsłynniejszą przyprawą.

Pieprz to produkt starożytny i pierwotnie był używany ze względu na swoje właściwości lecznicze, ale dziś jest spożywany w kuchni w celu dodania smaku potrawom i nadania dodatkowego akcentu potrawom serwowanym na stole. Choć korzystają z niego miliony ludzi na całym świecie, wielu ma wątpliwości, czy jest to rzeczywiście zdrowa żywność, czy nie. Biolog dietetyk Francesca Evangelisti zadbała o rozwianie wszelkich wątpliwości.

Pepe, czy to naprawdę boli? Wreszcie prawda

Rodzaje pieprzu różnią się w zależności od etapu dojrzewania przyprawy, dlatego mamy czarny pieprz, pieprz biały, pieprz szary I zielony pieprz. Natomiast pieprz różowy jak stwierdził dietetyk to podróbka, gdyż przyprawa pozyskiwana jest z innej rośliny.

Przyprawa ma witaminy A, B, C, E, K i Jale też inny substancje przeciwutleniające takie jak zeksantyna, lutenia, likopen, alfa i beta oraz beta-kryptoksantyna. Jest ich także wiele minerały Oni aminokwasya także o doskonałej zawartości kwas foliowy. Korzystnie wpływa także na układ pokarmowy, poprawia pamięć, zapobiega niektórym patologiom sercowo-naczyniowym i nowotworowym, szczególnie w przypadku raka jelita grubego.

Doktor Ewangelistarozmawiając z Ilgiornaledelcibo.it, następnie zdecydowałem się wyjaśnić, stwierdzając, że pieprz nie jest szkodliwy. Negatywne skutki związane są z przeciwwskazaniami przypraw, gdyż nie zaleca się ich spożywania w przypadku hemoroidów i zapalenia pęcherza moczowego; ale także dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy i ogólnie problemy żołądkowe, takie jak wrzody, zapalenie żołądka lub nadwrażliwość żołądka.

Biolog żywieniowy wyjaśnił następnie, że należy zachować ostrożność na interakcję, jaką pieprz może powodować z niektórymi lekami przyjmowanymi na nadciśnienie. W praktyce alkaloid piperydyna zwiększa stężenie substancji czynnych takich leków jak teofilina przeciwastmatyczna czy fenytoina przeciwpadaczkowa.

Na koniec lekarz podkreślił, że lepiej unikać pieprzu w czasie ciąży i karmienia piersią, a także w przypadku utrzymujących się problemów jelitowych. W każdym razie zawsze jednak dobrze jest nie nadużywać przyprawy i stosować odpowiednie dawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *