Pieczywo arabskie + cukinia + mięso mielone = niesamowicie pyszny placek bez ciasta! Przepis na miliony, a to nie kosztuje nawet 10 BGN!

Niezwykły, bogaty i aromatyczny placek z cukinii i mięsa mielonego, który można podać zamiast dania głównego. Przygotowuje się go bez ugniatania i wałkowania ciasta, zamiast tego stosuje się cienkie pieczywo arabskie (lub chleby gyros). Wybieraj młodą cukinię z cienką skórką i miękkimi pestkami (jeśli przygotowujesz ją poza sezonem letnim, użyj cukinii, którą znajdziesz na rynku). Mięso mielone może być dowolne, ale zaleca się, aby nie było tłuste. Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze bogatsze i pożywniejsze, możesz posypać wierzch tartym serem.

Produkty:

  • cienki chleb pita – 1 arkusz
  • młoda cukinia – 600 g.
  • mięso mielone – 350 g.
  • cebula – 1 główka (opcjonalnie)
  • świeże mleko – 200 ml
  • jajka – 2 szt.
  • śmietana – 6 łyżek.
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz, zioła – do smaku
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, nie trzeba obierać ze skóry. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, najwygodniej jest obieraczką do warzyw.

Smażyć cukinię z obu stron na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego, aż uzyska złoty kolor. Pozwól, aby smażona cukinia ostygła.

Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku.

Aby przygotować sos, którym posmarujemy chleb, połącz 4 łyżki kwaśnej śmietany, posiekane świeże zioła i czosnek, sól i pieprz, wymieszaj.

Połóż chleb na stole i posmaruj go równomiernie przygotowanym sosem, nie sięgając krawędzi.

Wystudzoną cukinię ułożyć na bułce tak jak pokazano na zdjęciu.

Mięso mielone układamy na wierzchu cukinii, którą wcześniej uformowaliśmy w cienkie „salami” na całej długości chleba.

Zwijanie ciasnego rulonu zaczynamy od strony mięsa mielonego.

Roladę pokroić na kawałki o szerokości 3-4 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż bułeczki.

Do nadzienia ubij mleko, jajka, 2 łyżki. krem. Dodać sól i przyprawy do smaku.

Wlać mieszaninę ciasta na patelnię.

Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 180°C.

Gotowe ciasto należy lekko ostudzić i wyjąć z formy.

Pokroić na porcje i podawać.

Ciesz się posiłkiem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *