Pieczony kurczak w nowy sposób. Kiedy go tak pokroisz i napełnisz dodatkami, okazuje się pyszne

Pieczony filet z kurczaka to doskonały pomysł na niedrogi, smaczny i pożywny obiad. Kiedy mięso połączy się z warzywnymi dodatkami, powstaje prawdziwa uczta. Poniżej przedstawiamy niekonwencjonalny sposób przygotowania pieczonego kurczaka. Słyszeliście o tym przepisie?

Kurczak jest uniwersalny i można go przygotować na wiele sposobów. Niektórzy wolą smażyć, aż będzie chrupiący, inni wolą aromatyczne duszone mięso lub soczyste mięso pieczone. Ciekawą opcją wydaje się pieczony filet z kurczaka à la hasselback. Chociaż termin ten odnosi się do cienko pokrojonych ziemniaków, równie dobrze można go zastosować do odpowiednio pokrojonego mięsa. Poniższy przepis przyda się szczególnie, jeśli szukasz nietradycyjnego sposobu na przygotowanie klasycznego przysmaku.

Pieczony kurczak w nieco innej odsłonie. Pokrój w ten sposób i wypełnij „kieszenie” smacznymi składnikami

Pieczony kurczak z serem i warzywami to doskonała propozycja na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Etapy przygotowania są banalne, co oznacza, że ​​nawet najmniej wprawni w sztuce kulinarnej poradzą sobie z tym zadaniem.

Kompozycja:

  • 3 filety z kurczaka,
  • 200 ml śmietanki 12%,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • ser mozzarella,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: szpinak gotowany na parze.

Pieczony kurczak a’la hasselback. Sposób przygotowania

Przygotowanie rozpoczynamy od oczyszczenia mięsa z błon tłuszczowych. Przetnij każdy filet w poprzek, aby utworzyć „kieszenie”. Uważaj, aby nie pokroić kurczaka zbyt mocno, ponieważ może się rozerwać podczas smażenia. W misce wymieszaj śmietanę, musztardę, rozgnieciony czosnek i przyprawy: zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz.

Dokładnie wymieszaj i zanurz kawałki mięsa w powstałej marynacie. Poczekaj pół godziny. Po tym czasie włóż filet do piekarnika. W każdym kawałku połóż kawałek pomidora, papryki i mozzarelli. Dodatkowo można wzbogacić danie szpinakiem gotowanym na parze. Na koniec zalej kurczaka marynatą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po około 30 minutach wyjąć żywność, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z sałatką, ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Delikatne i soczyste kotlety francuskie. Opakowanie jest niesamowite, nawet bez bułki tartej

Nigdy nie jedz tych części kurczaka. Zawierają najwięcej pasożytów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *