Dzięki tym prostym i przydatnym trikom pesto nie staje się już czarne. Oto, jak zachować nienaruszoną jasną zieleń.
Typowo włoska przyprawa, pesto bazyliowe, według oryginalnej genueńskiej receptury i jej różnych odmian, to dobra i lekka specjalność. Zwykle służy do przyprawiania makaronów, ale doskonale nadaje się również do smarowania grzanek i podawania jako przystawka.
Na bazie bazylii, z kilkoma innymi składnikami, aby stworzyć typowy smak tego kremowego sosu, pesto charakteryzuje się wyraźnie zieloną barwą. Jednakże blask i intensywność koloru mogą ulec zmianie po jego przygotowaniu i przechowywaniu.
W rzeczywistości bazylia pod wpływem powietrza ulega procesowi utleniania, który zmienia jej kolor. Od jasnej i jasnej zieleni ma tendencję do ciemnienia, aż stanie się czarny tracąc w ten sposób ważną cechę charakterystyczną. Jednak są bogowie triki, żeby temu zapobiec i zachować typowy i zachęcający kolor pesto.
Triki, dzięki którym pesto nie czernieje: dzięki temu zawsze będzie zielone
Pierwszym sekretem, o którym należy pamiętać, aby pesto nie ściemniało, jest: wybieraj liście bazylii, które są świeże i dojrzałe we właściwym punkcie. W rzeczywistości, jeśli za bardzo zaczną kwitnąć lub już trochę zwiędną, stracą typową intensywność swojego koloru.
Nie mogą posiadać żadnych plam, lepiej jest je zebrać na krótko przed przystąpieniem do przygotowania. Kolejną bardzo przydatną sztuczką jest blanszuj liście bazylii bezpośrednio przed ich użyciem. Technika ta nazywa się blanszowanie: szybko wrzuć liście do wrzącej wody i zostaw je tylko przez 10 – 15 sekundbardzo krótki czas, który jednak służy zapobieganiu rozpoczęciu procesu utleniania i utrzymaniu jasnej zieleni.
W tym celu istnieje również metoda polegająca na opryskaniu liści witaminą C lub kwasem askorbinowym przed ich zmieszaniem. OK, więc odrobina sok z cytryny, Z ocet jabłkowy lub białe wino: potrzeba bardzo niewiele.
Aby zachować w nienaruszonym stanie oryginalny i piękny kolor pesto, istnieje również inny sposób, który ma zastosowanie w fazie po przygotowaniu, czyli tej mającej na celu konserwację. Po przelaniu do szklanego słoiczka pesto znika posypane warstwą oleju oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Składnik ten tworzy swego rodzaju barierę ochronną, która przeciwdziała procesowi utleniania, zapobiegając bezpośredniemu kontaktowi tlenu z pesto. Dzięki temu dłużej pozostanie zielony.
Ponadto, aby zachować kolor, a także smak i właściwości pesto, zamrażając je w celu zachowania, najlepiej robić to w małych porcjach. Podczas jego stosowania zostanie pobrana tylko wystarczająca ilość, a reszta zachowa swoje piękne właściwości w nienaruszonym stanie.