Jedzenie wysokiej jakości i sezonowej żywności jest przywilejem wielu osób. Ale jak rozpoznać owoce szklarniowe? Dowiedzmy Się.
Kupowanie dobrej żywności w supermarketach jest dla wielu konsumentów niemal nakazem. Często jednak zdarza się, że na jakiś rodzaj owoców nie ma sezonu, wręcz przeciwnie.
Rozpoznanie świeżego i jednocześnie dojrzałego jest dla niektórych trudne, dla innych całkiem proste. Po prostu postępuj zgodnie z kilkoma przydatnymi radami i zwróć uwagę na niektóre aspekty żywności, którą chcesz kupić w supermarkecie.
Jak rozpoznać owoce sezonowe
Tam Owoce są na ogół głównymi bohaterami w różnych porach rokuzwłaszcza w okresie letnim. Może się jednak zdarzyć, że w niektórych porach roku trafimy na niedojrzałe owoce lub np. prawie sfermentowany melon. Rzeczywiście interweniował w tej sprawie Kortyliainternetowy rynek rolniczy, w którym wyjaśniono kilka wskazówek, których należy przestrzegać.
Pierwsza rzecz należy obserwować kolor owocu: niezbyt zielony (jeszcze za dużo), jasne i jednolite kolory są dobre. Aby dać praktyczny przykład, właściwie dobrze jest porozmawiać o truskawkach. Owoc ten należy kupić, gdy wygląda zachęcająco dzięki jasnoczerwonemu kolorowi.
Kolejnym szczegółem, który należy wziąć pod uwagę, jest obecność ogonka lub łodygi owocu. Jego obecność jest niezbędna, aby chronić owoc przed bakteriami, a także określić jego wiek. Można uznać, że jest zielony i elastyczny, gdy zbiory odbyły się niedawno, lub suszony, gdy owoce nie są dobrej jakości, mają słaby smak i są bardziej dojrzałe. Kolejnym aspektem jest spójność: owoc zbyt twardy oznacza niedojrzałość, zbyt miękki oznacza, że już go nie ma. Wykorzystaj także zmysł węchu: dobry zapach równa się dobry smak.
Ale innym decydującym aspektem jest sezonowość owoców. Przyzwyczailiśmy się już do spożywania owoców o każdej porze roku. Jednak najlepsze w smaku są owoce sezonowe: w tym okresie mogą zaoferować większą zawartość witamin (i nie tylko). Latem żadnych persymonów i mandarynek, zamiast tego tak brzoskwiń.
Świadomość klienta
Eksperci mówią o wrażliwości konsumentów na wybór produktów do zakupu. Wybieraj owoce sezonowe, zwrócenie uwagi na produkty lokalne i krajowebyłaby to istotna zmiana tempa. Ważne jest również zwrócenie uwagi na pochodzenie owoców.