Owoce morza z Hiszpanii, które polecają eksperci: zawierają więcej żelaza niż soczewica i mają niską zawartość tłuszczu

, która potrzebuje go do pełnienia licznych funkcji naszego organizmu. Wśród nich jest potrzeba tworzenia hemoglobiny, białko obecne w czerwonych krwinkach i który odpowiada za transport tlenu do wszystkich części ciała.

Kiedy mamy do czynienia z , można cierpieć na anemię, stan, w którym cierpimy, między innymi, na uczucie osłabienia. Podobnie żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także odgrywa kluczową rolę na etapie wzrostu i rozwoju w dzieciństwie i czasie ciąży. Z tych wszystkich powodów odpowiednie spożycie żelaza jest niezbędne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i ogólnym samopoczuciem.

Aby otrzymać odpowiednią ilość żelaza i cieszyć się dobrym zdrowiem, można spożywać pokarmy takie jak soczewica czy wątroba, ale także zdecydować się na spożywanie superfoodu z morza, który dostarcza całemu organizmowi żelaza.

Superfood prosto z morza, dostarczający dużo żelaza

Morskie pożywienie, o którym mówimy, to ostrygitradycyjny mięczak atlantycki, znany zarówno ze swojego wyjątkowego i wykwintnego smaku, jak i ze statusu, jaki ma w haute cuisine, ale także z tego, że jest doskonałym źródłem żelaza.

Ostrygi są zatem doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu anemii i pomagają zachować większą witalność i energię. Ponadto jest to pokarm niskokaloryczny i bogaty w wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak selen, cynk i witaminy z grupy B, kluczowych zarówno dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego, jak i układu metabolicznego.

Do wszystkich tych korzyści należy dodać jego wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego ze względu na wysoką zawartość dobrze znanych składników pomagających zmniejszyć ryzyko chorób serca, a także zawartość wapnia i witaminy D, które są niezbędne dla dobrego zdrowia kości .

Jak jeść ostrygi

, co oznacza, że ​​można z nich przygotować wiele potraw, np. klasyczne surowe ostrygi podawane w skorupce, często z cytryną, sosem mignonette lub odrobiną pieprzu. Tak przygotowane można cieszyć się wykwintnym świeżym i lekko słonym smakiem.

Możesz także skosztować ostryg Rockefeller, preparatu, w którym ostrygi piecze się razem z mieszanką na bazie bułki tartej, masła, szpinaku i ziół, co daje przeżycie pełne smaku. Inne popularne przepisy to zupa ostrygowa lub krem ​​z ostryg, która łączy tego mięczaka z aromatycznym i kremowym bulionem, zwykle wzbogacanym cebulą, czosnkiem i selerem; lub smażone ostrygi, doskonała opcja, które są przygotowane panierowane w bułce tartej lub mące i smażone, aż będą chrupiące i złociste.

W ten sposób otrzymujemy pokarm, który jest czymś więcej niż tylko morskim przysmakiem, ale oprócz tego, że oferuje nam wspaniały smak w ustach, można go również uznać za superfood, który pomaga nam zaspokoić nasze zapotrzebowanie na żelazo i inne niezbędne składniki odżywcze.

Najlepsze superfoods, które warto wprowadzić do diety

Superfoods są coraz bardziej doceniane w naszej diecie, co skłoniło ekspertów ds. żywienia do określenia, które z nich najlepiej wprowadzić do diety, kładąc szczególny nacisk na te pochodzenia roślinnego. Wśród nich są następujące:

  • : Produkty fermentowane, takie jak kombucha, kefir, kimchi, tempeh czy jogurt, są kluczem do wzbogacenia mikroflory jelitowej, a także do wsparcia układu odpornościowego. Fermentacja jest również powiązana z utratą wagi, dobrym trawieniem i zapobieganiem infekcjom.
  • : Różne badania wykazały, że codzienne przyjmowanie 150 gramów jagód przyczynia się do znacznej poprawy zdrowia układu krążenia. To mały owoc bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w komórkach, co pomaga zapobiegać starzeniu się i zmniejszać ryzyko chorób takich jak rak.
  • : Stanowi idealne uzupełnienie sałatek, zup, kremów, sosów czy dressingów. Są bogate w przeciwutleniacze i minerały, a także działają przeciwzapalnie i dostarczają błonnika i zdrowych tłuszczów, jednocześnie zapobiegając różnym chorobom. Do najciekawszych opcji należą sezam, chia i konopie.
  • : Niektóre egzotyczne owoce, takie jak agrest açaí i agrest przylądkowy, doskonale nadają się do włączenia do naszej diety, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze i mają ogromną zdolność poprawiania poziomu cholesterolu i ochrony mózgu przed starzeniem.
  • : Bardzo popularna w ostatnich latach, uznawana jest za superfood ze względu na wszystkie korzyści, jakie niesie dla naszego organizmu. Awokado jest bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, białka, witaminy i minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń czy potas. Dzięki częstemu ich spożywaniu możesz cieszyć się lepszym trawieniem, zdrowszym sercem i mocniejszymi kościami, a także chronić przed rakiem, depresją, chorobą zwyrodnieniową stawów i promować zarówno sen, jak i kontrolę wagi.
  • : Znany i kolorowy napój znany w Japonii ze swoich właściwości przeciwzapalnych i stymulujących układ odpornościowy. Różne badania potwierdziły, że stymuluje spalanie tłuszczu, sprzyjając w ten sposób kontroli wagi, a także zwiększa tempo metabolizmu i zdolność do regulowania poziomu cukru i ciśnienia krwi, opóźniania starzenia się komórek i utrzymywania odpowiedniego poziomu cholesterolu.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *