Owoce: kiedy i jak je jeść? Odpowiada dietetyk

Owoce to bez wątpienia pożywienie bogaty w ważne składniki odżywcze z ważnymi funkcjami mineralizującymi, a także witaminizujące. Zawiera jednak również cukryw różnych ilościach w zależności od rodzaju owoców i stopnia dojrzałości: niedojrzałe owoce zawierają mniej.

Będzie zatem bardzo ważne mądrze wprowadź go do swojej codziennej diety w oparciu o konkretne potrzeby, uprawiany sport i cechy każdego z nas, mając to na uwadze Najbardziej odpowiednia pora dnia na zjedzenie tego dania i to, z jakimi produktami je połączyć, będzie miało jeszcze większe znaczenie.

Owoce czy sok owocowy?

Przemysłowe soki owocowe i wszelkie słodkie napoje „owocowe” nie mają nic wspólnego z prawdziwymi świeżymi owocami. Weź pod uwagę, że glukoza i to syrop wysokofruktozowyzawarte w większości soków owocowych i słodkich napojów, zostały określone jako jedną z głównych przyczyn epidemii otyłości.

W świeżych owocach zawartość fruktozy (cukru występującego głównie w owocach) jest stosunkowo niska w porównaniu do tej zawartej w sokach owocowych, a przede wszystkim Kiedy spożywamy cały owoc, spożywamy również błonnik i to właśnie robi różnicę. Błonnik jest w stanie spowolnić wchłanianie cukru do krwi, zapobiegając skokom poziomu cukru we krwi i wynikającej z tego produkcji insuliny. Przypomnę:

NIE do soków owocowych i fałszywych słodkich napojów owocowych.

Tak do świeżych owoców, ale oszczędnie, wybierając rodzaj najbardziej odpowiadający naszym cechom, łącząc je w odpowiedni sposób z innymi produktami spożywczymi i spożywając je w najbardziej strategicznej porze dnia dla naszego organizmu, naszych cech i specyficznych potrzeb.

Przekąska na bazie owoców

Owoce jako przekąska to doskonały pomysł, ale zależy to od naszej konstytucji, konkretnych potrzeb i sportu, który uprawiamy najlepiej spożywać go w godzinach porannych lub w po południu lub przy obu przekąskach.

Bez wątpienia należy go jednak spożywać w całości, ze skórką i do spożycia jeszcze bardziej spowalniają wchłanianie cukrów Polecam połączyć go z garścią suszonych owoców.

Owoce po posiłkach: tak czy nie?

To nie jest dla każdego! Często spowalnia trawienie poprzez zwiększenie fermentacji jelitowej i ale wszystko zależy od specyfiki każdego z nas, w oparciu o nasze cele i ewentualne patologie. Istnieją kombinacje, które są bardziej strategiczne niż innenp. koper włoski w dipie z makaronem z czosnku, oliwy i chilli oraz kubek truskawek z cytryną to wcale nie jest zły wybór, wręcz przeciwnie, może być doskonałą propozycją menu w pewnych okolicznościach, ale absolutnie nie dla każdego .

To ważne podsumuj to, co spożywam nie tylko podczas jednego posiłku, ale w ciągu dnia aby moje codzienne życie miało niski wskaźnik insuliny, co jest podstawową zasadą unikania przewlekłych stanów zapalnych oraz utrzymywania dobrego zdrowia i sprawności fizycznej.

Zatem bardzo ogólnie: łącząc to z sekundą (mięso, ryby, jaja) i warzywo, jesteś po bezpiecznej stroniezwłaszcza jeśli mówimy o utracie wagi, ale każdy przypadek jest inny, jak często Wam powtarzam, wszystko zależy od naszych cech organicznych i konkretnych potrzeb, od naszej konstytucji, ewentualnych patologii, uprawianego sportu i konkretnych celów.

Obiad owocowy: porady

I niewskazane ze względu na ładunek glikemiczny bo nie jest to pełnowartościowy i dobrze zbilansowany posiłek. pójdziesz do przesadzić z cukrami ponieważ poczujesz się pełny przez bardzo krótki czas i bez wątpienia wtedy przejdziesz do zaburzając równowagę żywieniową całego dnia z niewłaściwymi wyborami żywieniowymi i w niewłaściwym czasie, będąc ciągle głodnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *