Owoce i warzywa, oto jak długo należy je moczyć, aby wyeliminować jak najwięcej pestycydów

Jak możemy wyeliminować pestycydy i niebezpieczne chemikalia z owoców i warzyw, które jemy na co dzień?

W połączeniu z ładną, kolorową, chrupiącą i smaczną sałatką ryzyko wprowadzenia pestycydów na stół jest bardzo realne. Rzeczywiście Płukanie owoców i warzyw pod bieżącą wodą praktycznie nie ma sensu w celu wyeliminowania pestycydów. Musimy działać inaczej.

Poniżej zagłębiamy się w temat, który z pewnością jest bardzo interesujący, ponieważ dotyczy zdrowia każdego człowieka. Ostatecznie nikt nie chciałby uzupełniać pestycydów przy stole, być może nawet ci sami rolnicy, którzy protestują, bo chcą zużyć ich więcej…

Jak długo moczyć owoce i warzywa, aby usunąć pestycydy

Pozostawianie owoców i warzyw do namoczenia w misce w celu usunięcia pestycydów nie przynosi zbyt wiele dobrego. Konieczne jest stosowanie produktów, które usuwają różne substancje chemiczne z powierzchni żywności. Staje się to niezbędne dla unikaj zażywania substancji, które mogą okazać się szkodliwe jeśli w organizmie doszło do nagromadzenia. Tak naprawdę należy pamiętać, że nawet jeśli rolnicy stosują pestycydy w ilościach określonych przez prawo, codzienne spożywanie owoców i warzyw zawierających ich śladowe ilości, nawet jeśli jest dozwolone, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Niestety, jeśli nie kupujesz i w związku z tym nie spożywasz owoców i warzyw pochodzących z upraw ekologicznych, oczywistym jest, że wnosisz na stół, a co za tym idzie, spożywasz żywność, która może zawierać pozostałości pestycydów. Być może na jednym owocu znajdziemy kilka jednocześnie. Na pewno nie jest to zdrowa dieta.

Jak zatem bezpiecznie wyeliminować pestycydy? Również dlatego, że latem chętniej zjadamy surowe warzywa lub owoce z całą skórką (patrz wiśnie, morele, śliwki itp.) i warto wiedzieć, jak najlepiej je umyć, aby usunąć pozostałości środków chemicznych.

Widzieliśmy już, jak wyeliminować z powierzchni mikroorganizmy, takie jak zarazki, bakterie i wirusy, natomiast za pomocą metod, które wymieniliśmy poniżej, możliwe jest wyeliminowanie znacznego odsetka pestycydów. Chociaż, warto pamiętać, są takie, które są rozpuszczalne w tłuszczach, więc nie rozpadają się po prostu po umyciu w wodzie.

Więc możesz użyć woda i sól 10% (10 g soli na litr wody) namoczyć przez co najmniej 12 minut, aby usunąć około 40% pestycydów znajdujących się na powierzchni. Z woda i 10% wodorowęglan przez co najmniej 15 minut można wyeliminować około 66% pestycydów. Z woda i 10% ocet odsetek usuniętych pestycydów wzrasta do 71% po dziesięciu minutach moczenia i 80% po dwudziestu minutach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *