Owoce cytrusowe, jak zrozumieć, czy skórka jest jadalna, czy nie: odpowiedź

Poznaj świat owoców cytrusowych, przygotuj desery i dżemy oraz naucz się odróżniać skórki jadalne od tych nienadających się do spożycia.

Owoce cytrusowe obejmują szereg bardzo pysznych owoców, w tym pomarańcze, mandarynki i klementynki. Te produkty spożywcze są cenione za słodki, orzeźwiający smak i fakt, że oferują różnorodne korzyści zdrowotne, ale warto przed spożyciem poznać jak najlepiej pochodzenie tych owoców.

Jest wiele owoców cytrusowych bogaty w witaminę C, przeciwutleniacze i inne niezbędne składniki odżywczedlatego są doskonałym wyborem dla utrzymania zbilansowanej diety. Sok pomarańczowy zimą lub napój cytrynowy latem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia z odpowiednią ilością składników odżywczych.

Jednak zasadniczą cechą owoców cytrusowych są nie tylko witaminy: ich skórka jest niezwykle aromatyczna i należy do najczęściej używanych naturalnych aromatów w kuchni. Wielu na przykład wykorzystuje skórkę z pomarańczy i cytryn, aby nadać odpowiedni ton przygotowywaniu świątecznych deserów, ale przede wszystkim dżemów.

Przed użyciem skórki jakiegokolwiek owocu cytrusowego należy jednak zwrócić uwagę na kilka czynników mogliby narazić na szwank wszystkie zdrowe zasady chroniące te owoce.

Zabiegi skórkami cytrusowymi: jak uniknąć ryzyka spożycia pestycydów

Podstawową radą jest dokładne umycie owoców cytrusowych w celu usunięcia pozostałości pestycydów i wosku. Dzieje się tak dlatego, że od chwili po zbiorze owoce są posypywane odrobiną substancje poprawiające ich wygląd i konserwację.

Stosowanie tego rodzaju substancji zostało zakazane ponad dziesięć lat temu na mocy rozporządzenia UE nr 1129/2011, ale istnieje równie wiele produktów chemicznych, które mogą trafić do naszych receptur jeśli nie zwróci się należytej uwagi na pochodzenie owoców cytrusowych. Jak donosi ilfattoalimentare.itna przykład tiabendazol Lub imazalil są to produkty nadal stosowane jako środki grzybobójcze lub pestycydy.

Aby uchronić się przed tymi substancjami, należy zwracać uwagę na etykietę: we Włoszech, jak wyjaśnia profesor mikrobiologii żywności na Uniwersytecie w Teramowyjaśnia Antonello Paparelli, istnieje obowiązek o tym wspomnieć niejadalna skórka w owocach cytrusowych. Obowiązek ten dotyczy jednak wyłącznie produktów poddanych działaniu środka grzybobójczego imazalil.

Jedyny problem pojawia się na lokalnych targowiskach lub w supermarkecie w przypadku kas samoobsługowych. W takich przypadkach – wyjaśnia ekspert – sprzedawcy nie zawsze umieszczają odpowiedni napis, bo nie mają takiego obowiązku, mimo że mają obowiązek umieścić go na opakowaniu transportowym. Jeżeli zatem pochodzenie jest wątpliwe, zawsze lepiej jest kupować organiczne pomarańcze i cytryny lub kup cytrusy z siatkami lub opakowaniami z napisem „jadalna skórka„.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *