Oto jak zrobić najsmaczniejsze ciasto świąteczne

Na cześć patrona żeglarzy, rybaków, kupców i bankierów na Nikulden przygotowywane są ryby i chleb rytualny, a stół nie jest podnoszony przez cały dzień. Przygotowania do stołu rozpocznij wcześniej i zaskocz wszystkich ciastem Mikołajowym w kształcie szczęśliwego karpia.

Produkty: mąka – około 600 gramów, świeże mleko – 300 ml, drożdże – 1/2 kostki (21 g), cukier – 1 łyżeczka, jajka – 1, sól – 1 łyżeczka.

Do smarowania: olej – 2 – 3 krople, jajka – 1 sztuka

Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól.

W osobnej misce rozpuścić drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, wlać mieszaninę do mąki. Dodaj jajko i olej, a następnie stopniowo zagniataj średnio miękkie ciasto.

Przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części.

Rozwałkuj lekko i uformuj korpus ryby. Połóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij rybie łuski. Ułóż je z lekkim zachodzeniem na siebie.

Z pozostałego ciasta uformuj płetwy i ogon. Do oka ryby użyj oliwki.

Niech chleb dobrze wyrośnie.

Jajko roztrzepać z olejem i posmarować chleb.

Rozgrzej do 180 stopni i piecz aż będzie gotowe – około 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *