Oto, ile soli dodać do kiszonej kapusty, żeby jej nie zepsuć

W sezonie na kapustę kiszoną zawsze pojawia się bardzo ważne pytanie – ile soli wsypać do puszki, aby nie zepsuć kapusty?

Jeśli jeszcze nie zacząłeś przygotowywać swojej ulubionej zimowej potrawy, dzisiaj podzielimy się z Tobą kilkoma opcjami zalewy do kiszonej kapusty.

A dokładniej – ile soli dać na litr wody, ile soli dać, jeśli zdecydujemy się na kilogram kapusty zamiast na litr wody i ile soli morskiej do posypania kapusty, jeśli nie planujemy przygotuj wcześniej solankę, ale posyp ją między kapustami.

Podpowiemy Ci również, ile soli należy wsypać do słoika z kiszoną kapustą i czy lepiej jest użyć soli kuchennej drobnej, czy grubej.

Warto pamiętać, że przy zbyt dużej ilości soli otrzymamy kapustę niemal niejadalną ze względu na jej nadmierne zasolenie, a przy zbyt małej ryzykujemy skrócenie właściwego konserwowania i dłuższe przechowanie kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *