Z chemicznego punktu widzenia lepiej byłoby zamrozić chleb przed spożyciem, a wszystko o korzyściach płynących z tej dobrej praktyki.
My, Włosi, zazwyczaj jemy dużo chleba podczas posiłków, czasami dodając go do samego makaronu jako drugie danie lub przygotowując klasykbut’. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości pieczywa może stać się szkodliwe dla naszego organizmu ze względu na drożdże i gluten, zawsze lepiej nie przesadzać. Pozostając jednym z krajów, które jedzą najwięcej chleba w historii, powinniśmy słuchać porady lekarza NHS który na swoim blogu, gdzie również opowiada o gotowaniu, opisał zgodnie z dowodami naukowymi o wiele bardziej poprawne byłoby zamrożenie chleba przed położeniem go na stół.
Niezależnie od zalet chemicznych należy również podkreślić, że we włoskich rodzinach istnieje tendencja do kupowania całego bochenka, który w większości przypadków nie jest spożywany w całości w ciągu dnia, przez co znaczna jego część automatycznie ląduje w śmietniku.
Zamrażanie krojonego chleba i rozmrażanie go tylko wtedy, gdy jest to konieczne, może stać się sposobem na wyeliminowanie odpadów i zapewnienie, że zostanie on skonsumowany w miarę upływu czasu, tylko wtedy, gdy będzie to konieczne. Jednak według niektórych lekarzy, pomijając kwestię bioetyczną, należy zamrażać chleb przed spożyciem Narodowa Służba Zdrowiamoże być o wiele zdrowsze i bezpieczniejsze.
Aby chleb był zdrowszy i bezpieczniejszy, należy go zamrozić przed spożyciem: rada lekarza NHS
Głównie eliminacja problemu pleśni: jeśli zamrozisz świeży chleb, po rozmrożeniu będzie on nadal wyglądał, jakby był świeżo upieczony. Po drugie, jeśli chodzi o kwestię chemii. „Chleb zamrażaj przez noc, a następnie podgrzej lub opiekaj przed jedzeniem zmienia strukturę molekularną skrobi” wyjaśnia Doktor Chintal Patel.
Skrobia ta staje się bardziej odporna i jest dla naszego organizmu korzyścią, a nie wadą. „Jest to rodzaj skrobi, która odżywia bakterie jelitowe i pomaga budować zdrowy mikrobiom jelitowy, jednocześnie zmniejszając indeks glikemiczny chleba– wyjaśnia w końcu lekarz, pokazując, jak ważne jest zamrażanie chleba dla siebie i unikanie marnotrawstwa.
Ponadto mrożone pieczywo przekłada się na obniżenie indeksu glikemicznego o 30%, co jest doskonałym rozwiązaniem dla nas, Włochów, którzy jesteśmy skłonni spożywać go w dużych ilościach. Następnie lekarz wyjaśnił również, że aby uniknąć zamrażarki, lodówka również będzie w porządku: oczywiście proces nie będzie taki sam, ale ponieważ są niskie temperatury, proces chłodzenia zmieni strukturę skrobi obecnej w chleb będzie podobny, dlatego nadal odniesiesz korzyści.