Powiązane wiadomości
Niewiele jest warzyw tak uniwersalnych jak cukinia, jedno z najczęściej spożywanych warzyw w Hiszpanii, którego nie może zabraknąć w żadnej spiżarni. To samo tyczy się przygotowania ciepłego łyżką do walki z zimnem, który staje się jednym z chrupiących dodatków do każdego woka, a nawet całego dania. Ale Nie wszystkie cukinie mają ten sam gładki i jednolity wygląd na skórze, ale niektórzy trafiają do naszego domu z drobnymi grudkami, z czego to wynika?
Cukinia, cukinia albo cukinia Jest to roślina z rodziny, której owoce są wykorzystywane jako żywność i mogą osiągać do 10 metrów długości. Ma duże, jednopłciowe, żółte kwiaty, które są przysmakiem współczesnej kuchni. Jego owoce, cukiniaróżnią się wielkością w zależności od odmiany i Mają cienką, gładką skorupę, która również różni się kolorem., lżejsze, jeśli sadzi się je wiosną lub latem. Nie osiągnięto konsensusu co do pochodzenia uprawy, która mogła przybyć do nas z Indii lub Ameryki Południowej.
Uprawiana jest na terenie całego kraju, siejąc bezpośrednio do gruntu i trzeba go chronić przed zimnem za pomocą plastiku podczas gdy temperatury nie spadają. Cukinia jest dostępna na rynku przez cały rok – przypomina, zalecając jej spożywanie w okresie od listopada do sierpnia i podkreślając, że Jest źródłem składników odżywczych takie jak „średnia cukinia zapewnia 26% zalecanego dziennego spożycia”, potas lub śluz, dzięki którym są lepiej trawione. Jest to jedno z warzyw najmniej kalorycznych, dostarcza dużo wody i nieco mniej błonnika niż dynia.
Wirus żółtej mozaiki cukinii
Jest doktorem nauk o żywności i technologii żywności, Miguel Ángel Lurueña, który dał pierwsze pociągnięcia w celu wyjaśnienia skąd pochodzą te guzy, a nawet pokaż zdjęcie tym, którzy ich nie widzieli. Wyjaśnił na swoich portalach społecznościowych, że wirus „przenoszony między uprawami przez mszyce lub narzędzia tnące” i reagujący na akronim ZYMV (Wirus żółtej mozaiki cukiniiwirus żółtej mozaiki cukiniipo hiszpańsku).
Ekspert jednak to podkreślił „W zasadzie nie stwarza to żadnego problemu zdrowotnego, ponieważ ten typ wirusa atakuje tylko rośliny, a nie ludzi”. ZYMV to jeden z przykładów wirusów pojawiających się w roślinach, który po raz pierwszy wyizolowano we Włoszech, a następnie we Francji w latach 70. W ciągu kilku lat rozprzestrzenił się po całym świecie, powodując na niektórych obszarach poważne epidemie, a jego występowanie ogranicza się do według , między 120 a 770 lat, chociaż jego pochodzenie pozostaje niepewne.
W Hiszpania została wykryta po raz pierwszy w latach 90-tych, w uprawie ogórka w Almerii, ponieważ wpływa również na to warzywo oraz arbuz i dynię. Do najczęstszych objawów, oprócz grudek, zalicza się także błyszczące i miękkie nakrapianie, pojawienie się na młodych liściach gwiaździstych plam, zwężenie nerwów oraz deformacje typu wybrzuszenia. Forma przekazu jest poprzez kontakt chorej rośliny ze zdrowąktóre mogą być spowodowane zarówno samym wiatrem, jak i rękami operatorów, ich ubraniem lub narzędziami pracy.
Eksperci zalecają natychmiastową likwidację roślin dotkniętych wirusem oraz dezynfekcję konstrukcji i narzędzi szklarniowych. Wskazują również, że podczas zmiany upraw ważna byłaby wymiana węży CO2, tworzyw sztucznych do gleby i tkanin okrywających. On Wirus ZYMV występuje u dyniowatych na prawie wszystkich obszarach ich produkcji na świecieale częstotliwość różni się w zależności od regionu, jego wpływ jest bardziej intensywny w krajach o umiarkowanym klimacie, takich jak Francja, a mniejszy w krajach o umiarkowanym klimacie.
Śledź tematy, które Cię interesują