Codzienne jedzenie migdałów może mieć wiele konsekwencji, z których wiele jest nieznanych wielu osobom. Orzechy te są doskonałym źródłem składników odżywczych, z których warto korzystać, dlatego warto wiedzieć, co dzieje się z Hiszpanami, którzy codziennie jedzą migdały.
Hiszpańska Federacja Żywienia (FEN) podkreśla, że są one bogate w niezbędne składniki odżywcze, zawierające białka, błonnik, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także szeroką gamę witamin i minerałów. Wśród tych ostatnich należy podkreślić zawartość wapnia, cynku, potasu, fosforu, żelaza, witaminy E, niacyny, folianów, tiaminy i ryboflawiny.
Co się stanie, jeśli będziesz codziennie jeść migdały?
Codzienne spożywanie migdałów to doskonały sposób na zaspokojenie głodu i uniknięcie pokusy podjadania między posiłkami. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka orzechy te zapewniają uczucie sytości, co pomaga kontrolować apetyt, a tym samym utrzymać zdrową wagę. Ze swojej strony wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest to Idealny pokarm poprawiający zdrowie układu trawiennego i zwalczający zaparcia.
Jednonienasycone tłuszcze obecne w tym orzechu mają również korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ pomagają kontrolować cholesterol, utrzymując go na zdrowym poziomie, a tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Na tym nie kończą się ich korzystne właściwości zdrowotne, gdyż dzięki bogactwu minerałów, takich jak fosfor, wapń i magnez, wszystkie z nich jest podstawą utrzymania i rozwoju mocnych kości. Witamina E i inne zawarte w niej przeciwutleniacze mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie poznawcze i zapobiegać pogorszeniu stanu psychicznego związanemu z wiekiem.
Choć zdecydowanie zaleca się, aby stanowiły one część naszej regularnej diety, nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach. Migdały mają znaczną wartość kaloryczną ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mimo że są zdrowe. Dlatego zaleca się porcję garści (około 25 gramów), która pomaga zapewnić 42% zalecanego dziennego spożycia (RDA) witaminy E i 18% zalecanego spożycia fosforu.
Jak włączyć migdały do swojej diety
Istnieje wiele różnych sposobów włączania migdałów do codziennej diety, ponieważ można je spożywać jako przekąskę lub dodawać do innych przetworów, takich jak sałatki, przepisy na chleb i oczywiście desery. Podobnie jest to A zdrowa i ciekawa opcja wzbogacania jogurtów i koktajli.
Migdały to bardzo wszechstronny orzech, który można spożywać zarówno na śniadanie, jak i jako przekąskę między posiłkami.Bardzo korzystne jest spożywanie tego orzecha rano, ponieważ w ten sposób możesz mieć pewność, że spożyjesz niezbędne składniki odżywcze, aby móc zmierz się z resztą dnia z większą energią i w lepszych warunkach.
Najlepsze orzechy dla zdrowia
Orzechy są dla wielu ulubioną przekąską, inni wolą ich unikać ze względu na zawartość tłuszczu i gęstość energetyczną. Jednak podobnie jak w przypadku migdałów, ich liczne składniki odżywcze i dobroczynne właściwości sprawiają, że gorąco polecamy je jako część naszej diety. Poza nimi warto wspomnieć o innych Orzechy pełne korzyści zdrowotnych:
- : Orzechy włoskie są jednymi z najczęściej spożywanych orzechów, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę, że mają działanie przeciwutleniające, które pomagają zapobiegać starzeniu się komórek, a dzięki zawartości wielonienasyconych olejów roślinnych skutecznie zapobiegają chorobom układu krążenia. Są również bogate w błonnik i witaminy A, B1, B6 i E.
- : Są to orzechy o wysokiej wartości energetycznej, bogate w błonnik i minerały. Należą do tych zdrowych orzechów, które pomagają obniżyć zły cholesterol, a także zawierają przeciwutleniacze, które przyczyniają się do wzmocnienia naczyń krwionośnych.
- Orzechy laskowe: Pochodzące z Azji spożycie orzechów laskowych z biegiem czasu zyskało na popularności w takich krajach jak Turcja, Włochy i Stany Zjednoczone. Ich wysoka kaloryczność pomaga szybko odzyskać energię, należy je jednak spożywać z umiarem. Ten suszony owoc jest bogaty w witaminę E, która ma działanie przeciwutleniające, a także wyróżnia się zawartością wapnia, co czyni go idealnym sposobem na zapobieganie chorobom takim jak osteoporoza.
- : Wraz z orzechami włoskimi, orzeszki ziemne są jednymi z najlepszych orzechów wpływających na zdrowie mózgu. Zawartość kwasu foliowego zapobiega pogorszeniu funkcji poznawczych, a zawartość witaminy E i kwasu foliowego jest idealna dla wegetarian. Ma również korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów.
- : Na koniec wspomnimy o orzechach nerkowca, bardzo pożywnym pokarmie bogatym w minerały, takie jak potas, fosfor czy magnez, a ponadto zawierającym kwas foliowy, witaminę E i białka roślinne. Chociaż 50% ich składu stanowi tłuszcz, są dobrej jakości i zdrowe, uważane są za jedne z najlepszych orzechów zwalczających cholesterol.
Wszystkie są idealnymi zdrowymi propozycjami do włączenia do diety, należy jednak nie przesadzić i w związku z tym nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.
Śledź tematy, które Cię interesują