Oto bakterie, które spożywamy z każdą filiżanką kawy: wspaniałe badanie maszyn szpitalnych

Jeśli czeka Cię długie oczekiwanie w szpitalu i masz ochotę na kawę z ekspresu, bądź ostrożny: , poświęcony niektórym z najbardziej nieoczekiwanych badań roku, ułaskawił je jako podejrzane o produkcję zakażenia szpitalne lub szpitalny. Dołączają tym samym do długiej listy obiektów badanych jako potencjalne źródło kultur bakteryjnych, od krawatów lekarskich po biblie szpitalne.

Niemieccy badacze ocenili zbiorowiska drobnoustrojów obecne w szpitalnych ekspresach do kawy, koncentrując się na: patogeny o wysokim priorytecie dla Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). To są Enterococcus faeciumOn Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa i Gatunek Enterobacter.

Według WHO bakterie te stanowią coraz większe zagrożenie ze względu na ich oporność na antybiotyki, które mogą powodować śmiertelne infekcje zbiera się z krwioobiegu lub jest powiązany z cewnikami Prasa Europa. Tym samym między 31 października a 31 grudnia 2022 r. badacze przeanalizowali łącznie 25 ekspresów do kawypodzielone na kawę automatyczną, kapsułkową i espresso.

[]

Siedemnaście maszyn pochodziło z przerw i biur Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii w dwóch ośrodkach: Szpitalu Uniwersyteckim oraz Instytucie Mikrobiologii Medycznej, Immunologii i Higieny w Kolonii w Niemczech. Kolejnych ośmiu było w domach pracowników. Wszystkie ekspresy do kawy działały co najmniej od roku żaden nie został specjalnie zdezynfekowany przed pobraniem próbek.

W momencie pobierania próbek w ośrodkach szpitalnych nie było ogniska choroby. Pobrano próbki pięć konkretnych punktów każdego z ekspresów: tackę ociekową, dziobek, przyciski, uchwyt zbiornika na wodę oraz wnętrze zbiornika na wodę.

Gatunki zostały zidentyfikowane na podstawie kultur spektrometria. Typowe patogeny podzielono na „patogeny o znaczeniu medycznym”, a komensale na „patogeny atypowe”. Różnicowano je ze względu na rodzaj grama: dodatni lub ujemny. Te ostatnie mają zewnętrzną błonę, która sprzyja oporności na antybiotyki.

Zgodnie z oczekiwaniami, został wykryty wzrost mikrobiologiczny we wszystkich ekspresach do kawy. Tych ze szpitali było trzykrotnie więcej skolonizowanych – 360 szczepów wyizolowano z 72 dodatnich rozmazów – niż domowych – 135 szczepów wyizolowano z 34 dodatnich wymazów. Większość gatunków była komensalna i nie stwarzała zagrożenia dla zdrowia. Zidentyfikowano tylko kilka patogenów ważnych z medycznego punktu widzenia żaden nie był oporny na antybiotyki.

Spośród ośmiu typów gatunków Gram-ujemnych wykrytych o znaczeniu medycznym 81% wykryto w: tacki ociekowe, wyloty zbiorników na wodę i uchwyty szpitalnych ekspresów do kawy. Podkreśla to potrzebę przestrzegania protokołów bezpieczeństwa. higiena dłoni.

On Staphylococcus aureus Był to jedyny gatunek mogący powodować choroby Gram-dodatnie, wykryty w przyciskach domowego ekspresu do kawy i wewnątrz szpitalnego zbiornika na wodę. Sugeruje to, że dłonie użytkowników dotykają się równomiernie mało prawdopodobne części maszyn – zauważają autorzy.

„Ku naszej wielkiej uldze, pomimo potencjału wywoływania patogenów w ogniskach szpitalnych, ogólny zakaz ekspresów do kawy nie wydaje się konieczny„ – piszą. Teraz zastanawiają się, czy czajniki i dystrybutory gorącej wody nie są podobną pożywką dla bakterii. „Czy wysokie temperatury czajników wystarczą, aby wyeliminować wszystkie potencjalne patogeny? – A co z uchwytami?

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *