Każdy objaw naszego organizmu, jak np spuchnięty brzuszekdaje nam możliwość rozpoczęcia pracy polegającej na badaniu i rozwiązywaniu problemu w naszym organizmie nie działa tak, jak powinno. Często słyszę historie ludzi, którzy od lat borykają się z tym problemem i stale zażywają węgiel drzewny, wszelkiego rodzaju fermenty, aloes i różne herbaty ziołowe, aby rozwiązać problem.
Z pewnością są to wszystkie środki, które mogą pomóc, ale z pewnością nie działają na przyczynę jeśli nie zidentyfikujesz i nie zajmiesz się przyczyną objawuproblem ten nigdy nie zostanie ostatecznie rozwiązany, ponieważ będzie się powtarzał cyklicznie.
Powiedziawszy to, cierpienie na „obrzęk brzucha” oznacza zmaganie się z irytującym problemem uczucie pełności i napięcie w żołądku i jelitach.
Opuchnięty brzuch, przyczyny
L’odżywianie odgrywa pierwszoplanową rolę w rozwiązaniu problemu, niezależnie od jego przyczyny. Mechanizmy leżące u jej podstaw są złożone, ale bardzo często przyczyną jest wiele problemów, które się ze sobą łączą. Często stan ten jest również objawem podstawowego problemu zdrowotnego, który może wymagać bardziej dogłębnej diagnozy.
W rzeczywistości przyczyną obrzęku brzucha może być: ale także pojedyncze osoby bez żadnych problemów Zdrowie mogą to przedstawić iw tym przypadku będziemy mówić o obrzęku czynnościowym.
Tam wzdęcie brzucha jest powszechnie kojarzony z:
- zaparcie;
- nietolerancje, które powodują problemy trawienne i w konsekwencji fermentację w jelitach, gdzie wytwarza się nadmiar powietrza (np. nietolerancja laktozy jest jedną z najczęstszych);
- nieżyt żołądka;
- Zespół jelita drażliwego;
- proliferacja bakterii w jelicie cienkim;
- u kobiet czynniki hormonalne, takie jak zespół napięcia przedmiesiączkowego i menopauza (zmiany enzymatyczne i zatrzymywanie wody mogą utrudniać trawienie);
- zmiany w florze bakteryjnej jelit (odpowiedzialnej za fermentację resztek trawiennych) mogą powodować wzdęcia zarówno bezpośrednio, poprzez wytwarzanie gazów, jak i pośrednio, sprzyjając przewlekłemu zapaleniu;
- słabe trawienie z powodu niewydolności trzustki lub nawet złego wchłaniania związanego z celiakią lub węglowodanami (FODMAP);
- powolne opróżnianie pęcherzyka żółciowego, co spowalnia pracę wszystkich narządów trawiennych, powodując gromadzenie się gazów między żołądkiem a jelitami (meteoryzm);
- problemy natury psychologicznej i emocjonalnej;
- stres psychosomatyczny;
- niezrównoważona dieta, nadmierne i szybkie jedzenie oraz nieprawidłowe lub zbyt szybkie przeżuwanie, a co za tym idzie połykanie powietrza, to także czynniki, które należy kontrolować;
- słabe nawodnienie, nadużywanie alkoholu i palenie tytoniu, nadmierne spożycie błonnika oraz stosowanie antybiotyków, leków przeciwdepresyjnych, gastroprotekcyjnych i przeciwzapalnych.
Jedzenie, które należy ograniczyć
Ogólnie dobrze byłoby ograniczyć niektóre produkty spożywcze ponieważ mogą mieć negatywny wpływ. Oto kilka przykładów:
- warzywa gotowane, gdyż namoczone w wodzie nie pobudzają pracy wątroby i są mniej strawne, często powodując fermentację w jelitach i w konsekwencji wzdęcia;
- czyli niektóre cukry, które zwykle grupujemy w tej kategorii: fermentowalne (węglowodany), oligosacharydy (które znajdziemy na przykład w roślinach strączkowych), disacharydy (takie jak laktoza), monosacharydy (takie jak fruktoza), poliole (słodziki spożywcze);
- zwracaj uwagę na sałatki i owoce na koniec posiłku (z wyjątkiem gotowanych jabłek, które zamiast tego byłyby dobrym sprzymierzeńcem);
- alkohole, napoje gazowane oraz;
- sery, wędliny, słodycze, guma do żucia, grzyby, bakłażany, papryka, piwo, świeża bułka tarta, pizza i produkty na zakwasie, ryż długo gotowany lub w trybie zupy (bogaty w wodę może spowolnić trawienie i zwiększyć wzdęcia brzucha) .
Obrzęk brzucha, co robić? Porada dietetyka
Każdy przypadek jest inny i tylko poznanie konkretnej przyczyny leżącej u podstaw objawów tzw. wzdętego brzucha jest możliwe stworzyć skuteczny plan interwencyjny, a przede wszystkim spersonalizowaną dietędostosowane, odpowiednie i strategiczne, aby uzyskać rzeczywiste i ostateczne rozwiązanie.
Będzie to miało fundamentalne znaczenie wybrać odpowiednie metody przygotowywania i gotowania żywności w zależności od konkretnej funkcji organicznej, którą chcemy aktywować lub dezaktywować, na przykład zastosowanie metod przygotowania żółci, wydalania żółci, z pewnością podstawowa będzie funkcja jelit.
Oczywiście, jest to również fundamentalne właściwy wybór potraw a przede wszystkim ich kombinacje. Mówiąc bardzo ogólnie, w wielu przypadkach jest cenny np. ze względu na działanie wiatropędne, trawienne, wzmagające perystaltykę jelit i wydalanie żółci.
Dobrym zastosowaniem i połączeniem może być na przykład makaron smażony z papryczką chili.
Przykładem optymalnego śniadania o działaniu przeciw wzdęciom i trawieniu może być ziołowa herbata z liści laurowych ze świeżym, dobrze podpieczonym pieczywem i dobrej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.